Изберете страница

Защо никога не трябва да оставяте iPhone на зарядно през цялата нощ

Едно от най-големите удобства несъмнено е оставянето на телефона да се зарежда през нощта. Признавам си и аз го правя, а на сутринта спокойно мога да го взема и да започна деня с напълно заредена батерия.

Много експерти обаче твърдят, че това не е правилно. Ако оставяте устройството да се зарежда през цялата нощ, то ще използва малко енергия и непрекъснато ще се дозарежда от 99 до 100%. Това сериозно може да навреди на живота на батерията му. За целта можете да го изключите от контакта по някое време през нощта, или просто да използвате интелигентен адаптер, който ще се изключи по график.

Експерти посочват още, че не е препоръчително да се съхранява батерията на телефона дълго време, заредена изцяло. Ако искате да удължите максимално живота й, поддържайте я между 20 и 80%. Батериите с пълен заряд, или почти на нулата се износват по-бързо от тези, които се държат в посочения диапазон.

В iOS 13 Apple добави възможност за интелигентно зареждане, възоснова на AI, който следва модела на вашите навици. Опцията се нарича Optimized Battery Charging и трябва да се включи от настройките. Така възоснова на вашите навици и история на активността, телефонът ви ще се научи кога да спре, или забави зареждането след 80% и ще го завърши преди да ви е потрябвал сутринта.

Разбира се, ако оставите телефона на зарядно през цялата нощ, това няма да навреди на батерията му в краткосрочен план, обаче ако го оставите частично зареден и дозаредите сутринта, тя вероятно ще издържи по-дълго.

Всъщност с напредването на технологиите, споровете около това как е най-правилно да се зарежда батерията, стават все по-ожесточени и всеки има своите доводи, а запалените фенове в повечето случаи въобще не се задържат с конкретен модел повече от година, за да могат да усетят вредите от неправилното извършване на тази на пръв поглед елементарна операция, с която сме свикнали отдавна. Истината обаче е, че както всички останали батерии, тази на любимия ни iPhone също има определен брой цикли на зареждане и разреждане, след което капацитетът й намалява, докато се стигне до момент, в който трябва да бъде сменена. Дори в менюто с настойки имаме възможност да видим колко процента от първоначалния капацитет е достигнала батерията в момента. Ако забележите, че тези проценти намаляват твърде бързо, най-вероятно има нещо грешно в навиците ви за зареждане и, ако искате да се радвате на стабилна батерия още дълго време, ще трябва да ги промените.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This