Едно от най-големите удобства несъмнено е оставянето на телефона да се зарежда през нощта. Признавам си и аз го правя, а на сутринта спокойно мога да го взема и да започна деня с напълно заредена батерия.

Много експерти обаче твърдят, че това не е правилно. Ако оставяте устройството да се зарежда през цялата нощ, то ще използва малко енергия и непрекъснато ще се дозарежда от 99 до 100%. Това сериозно може да навреди на живота на батерията му. За целта можете да го изключите от контакта по някое време през нощта, или просто да използвате интелигентен адаптер, който ще се изключи по график.

Експерти посочват още, че не е препоръчително да се съхранява батерията на телефона дълго време, заредена изцяло. Ако искате да удължите максимално живота й, поддържайте я между 20 и 80%. Батериите с пълен заряд, или почти на нулата се износват по-бързо от тези, които се държат в посочения диапазон.

В iOS 13 Apple добави възможност за интелигентно зареждане, възоснова на AI, който следва модела на вашите навици. Опцията се нарича Optimized Battery Charging и трябва да се включи от настройките. Така възоснова на вашите навици и история на активността, телефонът ви ще се научи кога да спре, или забави зареждането след 80% и ще го завърши преди да ви е потрябвал сутринта.

Разбира се, ако оставите телефона на зарядно през цялата нощ, това няма да навреди на батерията му в краткосрочен план, обаче ако го оставите частично зареден и дозаредите сутринта, тя вероятно ще издържи по-дълго.

Всъщност с напредването на технологиите, споровете около това как е най-правилно да се зарежда батерията, стават все по-ожесточени и всеки има своите доводи, а запалените фенове в повечето случаи въобще не се задържат с конкретен модел повече от година, за да могат да усетят вредите от неправилното извършване на тази на пръв поглед елементарна операция, с която сме свикнали отдавна. Истината обаче е, че както всички останали батерии, тази на любимия ни iPhone също има определен брой цикли на зареждане и разреждане, след което капацитетът й намалява, докато се стигне до момент, в който трябва да бъде сменена. Дори в менюто с настойки имаме възможност да видим колко процента от първоначалния капацитет е достигнала батерията в момента. Ако забележите, че тези проценти намаляват твърде бързо, най-вероятно има нещо грешно в навиците ви за зареждане и, ако искате да се радвате на стабилна батерия още дълго време, ще трябва да ги промените.