Новите модели iPhone вече са факт, а един от най-важните акценти в презентацията им беше именно камерата. Защо компанията смята, че именно това е най-добрата камера, поставяна в смартфон до сега?

Една от най-важните причини е вграденият в новия чип А10 Fusion ISP процесор, който служи за обработка на изображенията. Всеки път, когато правите снимка, той извършва 100 милиарда операции и използва машинно обучение, за да я направи възможно най-качествена. Това автоматично подобрява фокуса, баланса на бялото и предоставя в реално време Bokeh ефект на дисплея на телефона. ISP дава мигновени резултати, като се нуждае от едва 25 милисекунди, за обработката на всяка снимка.

True Tone светкавицата също е претърпяла редица подобрения. Тя вече е с 50% по-ярка и ефективна и благодарение на Quad LED технологията се нагажда към цветовата температура на околната среда, като има способността да намали трептенето на изкуственото осветление.

iSight камерата на 4.7 инчовия iPhone 7 разполага с 6 елемента на обектива и 12 мегапикселов сензор. Тя идва също така с оптична стабилизация на изображението (OIS), която преди беше преимущество само на камерата на Plus моделите. OIS намалява движението и вибрациите и позволява 3 пъти по-дълги експозиции, отколкото при iPhone 6s.

A f/1.8 блендата улавя 50% повече светлина, което означава, че ще получите много по-добри кадри на ниска осветеност.

Камерата на iPhone 7 Plus вече е пряк конкурент на DSLR апаратите. Тя разполага с две 12 мегапикселови камери, като едната е широкоъгълна, подобна на тази на по-малкия модел. Втората теле камера e с f/2.8 бленда, която носи оптично увеличение. Телеобективът добавя дълбочина и рязкост на снимките, но той ще бъде активиран при последващ софтуерен ъпдейт, който ще бъде пуснат през следващите седмици. Функцията за дълбочина и рязкост, известна още като Bokeh ще донесе и нов портретен режим в приложението за камерата.

Какво се случва, когато ISP използва двете камери, за да направи обекта контрастен, докато размазва фона на заден план? Именно това е функцията, която до сега беше присъща само на DSLR апаратите.

iPhone 7 Plus предлага още 2х оптично увеличение, благодарение на камерата с двойна леща, а цифровото увеличение доситга до 10Х за снимки и 6х за клипове.

Да разгледаме и камерата за Selfie.

Предната самера, която се използва и за Face Time разговори е подобрена и в двата модела iPhone 7. Със своите 7 мегапиксела и f/2.2 бленда, автоматична стабилизация и възможност за Full HD видео запис, тя определено заслужава внимание.

Може камерата на новите iPhone 7 да не е с много мегапиксели, като своите конкуренти от Android флагманите, но тя предлага набор уникални софтеурни и хардуерни предимства, които наистина ще са от полза на тези, които обичат мобилната фотография и ако някои твърди, че не е най-добрата, поставяна в смартфон, то тя определено е най-добрата, която някога сме виждали в iPhone, поне докато не излезе iPhone 8.

Разбира се трябва да изчакаме появата на телефоните в магазините и реалните ревюта на техните камери, за да бъдем достатъчно обективни, но като начало, това което Apple показа на 7 септември, въобще не звучи зле!