Изберете страница

Защитата на Face ID беше преодоляна с 3D принтирана маска

Според Apple, Face ID е най-сигурната биометрична защита, която някога е съществувала в смартфон. Компанията твърди, че при нормални обстоятелства, възможността за грешка е 1:1 000 000, но експерти в областта на сигурността опровергаха това.

Виетнамска компания по сигурността твърди, че е заобиколила защитата на Face ID в iPhone X, използвайки силиконова маска, 3D принтирана рамка и 2D изображения на очи и уста. Всъщност това не е прост процес, но означава, че iPhone X е технически победен.

Системата започва с триизмерна печатна рамка, която копира основната топография на лицето на обекта. Всъщност най-голямата иновация във Face ID е триизмерното сканиране, което я отличава от останалите системи за лицево разпознаване, използващи прости двуизмерни изображение. Върху 3D рамката, учените са добавили силиконов слой, който имитира кожа, области със специална обработка на мястото на челото и 2D изображения на очите и устата на субекта. Както можете да видите и сами в клипа, iPhone X както само с маската, така и когато тя е наложена върху лице.

На практика този метод не е заплаха за потребителите, тъй като изисква сериозна подготовка и е неосъществим за повечето престъпници, но за полицейските органи, които имат нужда да отключат телефона на даден заподозрян при обиск, той би свършил полезна работа, след тайно сканиране на лицето. Разбира се не трябва да забравяме и допълнителната защита, която позволява на потребителите да изключат временно Face ID, с петкратно натискане на страничния бутон, което ще накара телефона да изисква парола, но хипотетично Face ID явно има нужда от още доста работа, преди да се превърне в най-сигурната защита на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This