Според Apple, Face ID е най-сигурната биометрична защита, която някога е съществувала в смартфон. Компанията твърди, че при нормални обстоятелства, възможността за грешка е 1:1 000 000, но експерти в областта на сигурността опровергаха това.

Виетнамска компания по сигурността твърди, че е заобиколила защитата на Face ID в iPhone X, използвайки силиконова маска, 3D принтирана рамка и 2D изображения на очи и уста. Всъщност това не е прост процес, но означава, че iPhone X е технически победен.

Системата започва с триизмерна печатна рамка, която копира основната топография на лицето на обекта. Всъщност най-голямата иновация във Face ID е триизмерното сканиране, което я отличава от останалите системи за лицево разпознаване, използващи прости двуизмерни изображение. Върху 3D рамката, учените са добавили силиконов слой, който имитира кожа, области със специална обработка на мястото на челото и 2D изображения на очите и устата на субекта. Както можете да видите и сами в клипа, iPhone X както само с маската, така и когато тя е наложена върху лице.

На практика този метод не е заплаха за потребителите, тъй като изисква сериозна подготовка и е неосъществим за повечето престъпници, но за полицейските органи, които имат нужда да отключат телефона на даден заподозрян при обиск, той би свършил полезна работа, след тайно сканиране на лицето. Разбира се не трябва да забравяме и допълнителната защита, която позволява на потребителите да изключат временно Face ID, с петкратно натискане на страничния бутон, което ще накара телефона да изисква парола, но хипотетично Face ID явно има нужда от още доста работа, преди да се превърне в най-сигурната защита на пазара.