В края на миналата седмица заявлението за работа на Стив Джобс от далечната 1973 година беше предложено на търг, като се очаква да донесе до 50 000 долара след приключване на аукциона този четвъртък. Самата молба обаче, ни дава интересената възможност да хвърлим поглед върху живота на Джобс, преди да основе Apple и да направи поредица технологични революции.

Преди да погледнете самия документ, ето малко история:

През 1972 година Джобс се записва в Reed College, либерален колеж за изкуства в Орегон. Това обаче не продължава дълго, защото той отпада едва след първия семестър, но за сметка на това се задържа в кампуса още 18 месеца. Що се отнася до причините за отпадането му, Стив обяснява:

След 6 месеца не можах да видя стойност в това. Нямах представа какво искам да направя с живота си и до колко колежът ще ми помогне да го разбера. Тук харчех парите, които родителите ми баха събирали цял живот, така че реших да се откажа и да се доверя на чувството, че всичко ще се оправи“.

В светлината на всичко казано до сега, молбата за работа на Стив Джобс ни дава интересен поглед върху начина, по който той гледа на себе си, докато все още е студент. Както е видно от самия документ, Джобс отбелязва, че е English Lit major, а в специални умения посочва „електронен техник“ или „инженер по дизайна“. Заявлението сочи, че има опит както с компютри, така и с изчислителна техника и препраща към предишната му работа в Hewlett-Packard.

Въпреки, че няма и намек за вида длъжност, за която Джобс кандидатства, той започва работа в Atari през 1974 година със Стив Возняк.

Търгот се очаква да приклучи в четвъртък, а текущата цена на това късче от историята на великия визионер е 50 000 долара.