Изберете Страница

Ето как изглежда и работи функцията за измерване здравето на батерията в iOS 11.3

Като част от своето извинение към потребителите, след признанието за софтуерно забавяне на по-старите модели iPhone, Apple обеща да въведе нови възможности за следене на здравето на батерията и изключване на забавянето на телефона.

Те вече са налични във втората бета версия на софтуера, пусната за разработчици тази седмица и можем да видим как изглеждат и работят:

Функцията се намира в новото меню Battery Health, което е подраздел на Battery в iOS 11.3. Тя има само две полета – Maximum Capacity, което показва колко процента от пъвоначалния си капацитет може да задържи батерията на вашия телефон и Peak Performance Capacity, която сочи дали производителността му намалява заради износването на батерията. В момента в менюто няма опции за промяна. Максималният капацитет трябва да е 100% за новите устройства и да падне до около 80% за две години нормална употреба. При по-старите телефони с износена батерия, това меню ще покаже, че капацитетът й намалява и се забелязва забавяне на производителността. Ако батерията вече е много зле, можете да видите и съобщението, че „този iPhone е претърпял неочаквано самоизключване, защото батерията не е могла да достави нужното пиково захранване и управлението на ефективността е приложено, за да предотврати повторно изключване“, като съответно ще има и бутон за изключване на това софтуерно забавяне, в случай, че потребителите искат да го направят на своя отговорност.

Apple обясни в края на миналата година, че батерии с висок импеданс не са в състояние да осигуряват достатъчно бързо захранване на системата, която се нуждае от него. Импедансът се увеличава с възрастта на самата батерия, при ниска степен на зареждане и при ниски температури. Когато тези фактори се съчетаят, увеличението е голямо и за да се използват пълните възможности на системата, се включва управлението на захранването, запазвайки електронните компоненти от евентуално самоизключване. Управлението на мощността работи като се търси комбинация от температурата на устройството, състоянието на заряда на батерията и импеданса й. Ако тези променливи го изискват, iOS ще управлява динамично максималната производителност на някои системни компоненти, като CPU и GPU, за да предотврати неочаквано спиране и в резултат на това, работното натоварване на устройството ще се самобалансира, позволявайки по-равномерно разпределение на задачите. В този случай потребителите може и да не забележат разлика в ежедневното функциониране на телефона.

Въпреки логичните обяснения за действията си, компанията попадна под ударите на десетки съдебни дела и затова след официалното пускане на iOS 11.3 всеки потребител ще може сам да реши дали да следва изпитаната логика на гиганта, или да изключи предпазните мерки, рискувайки срив в системата.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Очаква се предстоящият Apple Watch Series 8 да може да отчита телесната температура под някаква форма. Сега журналистът Марк Гърман твърди, че сензорът на часовника ще е достатъчно точен, за да определи дали потребителят има треска. В своя бюлетин Power On Гърман...

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This