Изберете страница

Ето как изглежда и работи функцията за измерване здравето на батерията в iOS 11.3

Като част от своето извинение към потребителите, след признанието за софтуерно забавяне на по-старите модели iPhone, Apple обеща да въведе нови възможности за следене на здравето на батерията и изключване на забавянето на телефона.

Те вече са налични във втората бета версия на софтуера, пусната за разработчици тази седмица и можем да видим как изглеждат и работят:

Функцията се намира в новото меню Battery Health, което е подраздел на Battery в iOS 11.3. Тя има само две полета – Maximum Capacity, което показва колко процента от пъвоначалния си капацитет може да задържи батерията на вашия телефон и Peak Performance Capacity, която сочи дали производителността му намалява заради износването на батерията. В момента в менюто няма опции за промяна. Максималният капацитет трябва да е 100% за новите устройства и да падне до около 80% за две години нормална употреба. При по-старите телефони с износена батерия, това меню ще покаже, че капацитетът й намалява и се забелязва забавяне на производителността. Ако батерията вече е много зле, можете да видите и съобщението, че „този iPhone е претърпял неочаквано самоизключване, защото батерията не е могла да достави нужното пиково захранване и управлението на ефективността е приложено, за да предотврати повторно изключване“, като съответно ще има и бутон за изключване на това софтуерно забавяне, в случай, че потребителите искат да го направят на своя отговорност.

Apple обясни в края на миналата година, че батерии с висок импеданс не са в състояние да осигуряват достатъчно бързо захранване на системата, която се нуждае от него. Импедансът се увеличава с възрастта на самата батерия, при ниска степен на зареждане и при ниски температури. Когато тези фактори се съчетаят, увеличението е голямо и за да се използват пълните възможности на системата, се включва управлението на захранването, запазвайки електронните компоненти от евентуално самоизключване. Управлението на мощността работи като се търси комбинация от температурата на устройството, състоянието на заряда на батерията и импеданса й. Ако тези променливи го изискват, iOS ще управлява динамично максималната производителност на някои системни компоненти, като CPU и GPU, за да предотврати неочаквано спиране и в резултат на това, работното натоварване на устройството ще се самобалансира, позволявайки по-равномерно разпределение на задачите. В този случай потребителите може и да не забележат разлика в ежедневното функциониране на телефона.

Въпреки логичните обяснения за действията си, компанията попадна под ударите на десетки съдебни дела и затова след официалното пускане на iOS 11.3 всеки потребител ще може сам да реши дали да следва изпитаната логика на гиганта, или да изключи предпазните мерки, рискувайки срив в системата.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This