Може би си спомняте, че на някои от изтеклите изображения на бъдещия десети юбилеен модел iPhone, бутонът за включване и изключване изглеждаше странно удължен? Тогава предположихме, че това е защото в него ще се крие сензорът за пръстови отпечатъци, който така и не намери своето място под големия дисплей от край докрай, но сега се появи още една теория.

Разработчикът Гилерме Рамбо, чието име нашумя покрай разкритията, съврзани с новите устройства на Apple, намерени в случайно изтеклия тестови код за HomePod миналия месец твърди, че с този бутон ще се активира гласовия асистент Siri, когато не се използва фразата „Hey Siri”:

Това звучи много логично, имайки предвид, че iPhone 8 няма да има хардуерен хоум бутон, но Рамбо не споделя на какво се базира твърдението му. Може би то е съврзано с предишните разкрития в изтеклия фирмуер, или е нещо ново, открито в последната бета версия на iOS 11, която компанията пусна миналата седмица. От друга страна обаче, това би променило и начина, по който се включва и изключва устройството, а такава стъпка изглежда странно, имайки предвид, че Apple се стреми да осигури максимална простота и интуитивност при използването на своите продукти.

Дали твърдението на разработчика ще се окаже истина, ще разберем след малко повече от седмица, когато компанията ще представи своя десети юбилеен модел iPhone, заедно с iPhone 7s/7s Plus, Apple Watch Series 3 и 4K Apple TV в новата конферетна зала Steve Jobs Theater в Apple Park.