Миналата седмица стана ясно, че новият интелигентен високговороител на Apple, HomePod оставя бели петна върху дървени повърхности, обработени с маслено или восъчно покритие. Apple веднага добави нов документ за поддръжка на устройството, в който подробно разяснява взаимодействието между вибрационната силиконова основа на HomePod и дървените повърхности, при което наистина има шанс да се получат неприятните петна, в следствие на химически реакции.

Business Insider публикува мнението на индустриални експерти, които смятат, че отстраняването на този проблем няма да затрудни Apple, но компанията ще трябва да преструктурира процеса на производство на говорителя, което ще отнеме между 2 и 6 седмици. Ввъпреки сравнително големият срок, експертите смятат, че този ход няма да коства много на гиганта.

Причината за появата на бели петна е това, че силиконът, използван в основата на HomePod е произведен по различен начин, но след отстраняването на този проблем, случаят бързо ще бъде забравен от клиентите. Всъщност такива петна не се появяват само при използване на HomePod. С този проблем се сблъскаха и собствениците на Sonos One, който има подобна силконова основа. Експертите смятат, че причината за пропуска е липсата на опит по отношеине на този продукт и неправилното му тестване преди излизане на пазара. За успокоение на потребителите, които вече имат посочените петна върху дървените си мебели, трябва да кажем, че те ще изчезнат за няколко дни, а процесът може да бъде ускорен с внимателно избърсване с влажна или суха кърпа. Производителите на аксесоари не закъсняха и вече предлагат продукти, които могат да помогнат на собствениците на HomePod под формата на различни кожени подложки за пердпазване на мебелите.