Както вече стана ясно, новите модели Apple Watch Series 4 имат електрически сензор за сърдечен ритъм, проектиран така, че да се използва за правене на електрокардиограма, използвайки само приложението и вградения датчик и електроди в дигиталната коронка. За съжаление обаче, тази иновативна функция, която беше и основния акцент при представянето на часовника, ще бъде налична по-късно тази година, според сайта на компанията. Лошите новини не се изчерпват само с това – според някои източници, тя ще е ограничена само до устройствата, продавани в САЩ, а като доказателство те посочват страниците на компанията за страни като Великобритания и Канада, където ЕКГ не е обявена като опция и в прессъобщението се посочва, че функцията ще бъде достъпна само в САЩ.

Всъщност, за да направят своята електрокардиограма, потребителите трябва единствено да задържат пръста си върху дигиталната коронка за 30 секунди, а това би помогнало за откриване на признаци за опасни за живота състояния, като предсърдно мъждене например. До сега ЕКГ изискваше посещение в лекарски кабинет и използване на скъпо струваща машина, но с Apple Watch Series 4 функцията би била много по-достъпна и удобна. Apple обяви, че тя е получила класификация De Novo от FDA и одобрението на регулаторните органи и най-вероятно няма да е налице в други държави. De Novo е предварителен процес на одобрение, издаван за нови устройства, които не биха могли да причиянт вреда, а според FDA, ЕКГ функцията на Apple Watch Series 4 трябва да се използва само за информационни цели от лица, навършили 22 години и не се препоръчва за възрастни с доказана аритмия.

Трябва да призная, че тази новина наистина ме разочарова, но се надявам в бъдеще пречките пред внедряването на така иновативната и удобна функция и в други региони, да бъдат премахнати и Apple Watch да стане един наистина незаминем асистент в ежедневието на много потребители, не само в родната си страна.