След като Apple не успя да пусне на пазара своя интелигентен говорител HomePod навреме за празничното пазаруване, нов доклад твърди, че първите бройки вече се доставят от партньорите на компанията.

The Taipei Times съобщава, че Inventec вече е започнал да доставя ограничени количества от около 1 милион бройки на Apple, а по-рано този месец, анализът на данни на GBH прогнозира, че HomePod ще излезе на пазара в рамките на 4 до 6 седмици.

Inventec е един от двата доставчика, които произвеждат високоговорителя, заедно с Hon Hai Precision Industry, след като миналата есен беше съобщено, че двете компании ще си разделят поръчките по равно. През ноември обаче, Apple реши да отложи старта на HomePod за началото на тази година, като заяви, че се нуждае от още малко време, преди той да е напълно готов и въпреки, че не посочи конкретни причини за закъснението, всички сметнаха, че те се крият в софтуера. Източници от индустрията също твърдят, че високоговорителят се е забавил, заради финни настройки на софтуерната и хардуерна интеграция.

Докато 1 милион бройки звучи като скромна сума за стандартите на Apple, то в доклада се посочва, че неназовани източници очакват до края на годината да бъдат изпратени 10 – 12 милиона. Забавянето на HomePod даде възможност на останалите производители да продават своите говорители необезпокоявани. Тазгодишното изложение за потребителска електроника буквално беше залято от конкурентни продукти, задвижвани от Google Assistant и Alexa, въпреки че анализаторите твърдят, че Google и Amazon могат да изгубят от това. Убедителните конкуренти могат да направят HomePod по-труден за продажба, въпреки че само в САЩ се очаква 37% от потребителите да го притежават до края на годината. Apple все още не е обявила официално датата, на която ще започне да приема поръчки за своя високоговорител, но разгръщането на функцията „Give me the news“ за Siri е още една индикация, че тя е близо.