Новоизбраният президент на САЩ – Доналд Тръмп, разказа за телефонния си разговор с изпълнителния директор на Apple – Тим Кук, разкривайки подробности за възможните стимули, които би могъл да предостави на най-богатата компания в света, ако тя започне да произвежда продуктите си на родна земя.

В откровен разговор пред The New York Times, Тръмп потвърди, че е говорил с Тим Кук след изборната си победа и този ръзговор бързо се насочил към бъдещите му планове, по отношение на Apple.

Той не разкрива детайли за повода за разговора, но е много възможно, като изпълнитлен директор на една от най-важните компании в Америка, Кук да е поставил по този начин началото на един диалог с новия президент, особено след пренебрежителните коментари, които Тръмп направи за Apple, по време на предизборната си кампания. Въпреки всичко това, Тръмп изрази желанието си компанията да пренесе производството си отново в Съединените щати.

„Тим, вие знаете, че едно от нещата, които ще бъдат истинско постижение за мен е, ако Apple построи голям завод в САЩ, вместо да го прави в Китай или Виетнам, и да премести производството на продуктите си тук.“

Идеята определено звучи романтично и наистина би било голямо постижение, ако се реализира по време на управлението на ексцентричния президент, но истинският въпрос е как новото правителство би примамило компанията на родна земя? Всички знаем, че за нея е много по-евтино да произвежда всичко на места като Китай. Тук Тръмп има една наистина добра идея – данъчни облекчения, които да компенсират разходите.

„ Мисля да създам стимули за вас и ще го направия! Говорим за много големи данъчни отстъпки за корпорации!“

Вече знаем, че Apple обмисля този вариант и вече го обсъди с основните си доставчици, но ще бъде интересно да проследим, дали обещанията на новоизбрания президент на САЩ, ще повлияят на крайното решение на гиганта от Купертино!