The Wall Street Journal твърди в своя статия, че натискът оказван от Apple върху доставчиците на NAND flash памети и други компоненти за производството на смартфони, непряко влияе върху доставките на Nintendo Switch.

Според източници в бранша, нарастващото им търсене за устройства от висок клас е довело до намаляване на доставките за Nintendo Switch, като по-конкретно са визирани чиповете NAND flash памет, дисплеите и двигателите, използвани във функцията HD Rumble. Оказва се, че доставките на памети са главно от страна на Toshiba, въпреки правните проблеми измъчващи компанията напоследък. През април обаче Apple съобщи, че ще се опита да закупи значителен дял от производството на NAND flash памети на Toshiba.

Подготовката на гиганта за бъдещия iPhone 8, както и голямото търсене на iPhone 7, стоят зад ограниченията по веригата за доставки, с които се сблъсква Nintendo. В момента Apple произвежда своите модели iPhone 7 с LCD дисплей и различни размери вградена памет, а Nintendo Switch също разполага с мултитъч LCD екран и 32 GB вградена памет. Постоянното търсене на iPhone 7 и подготовката за десетия юбилеен модел iPhone, който ще бъде представен есента, карат производителите на компоненти да поддържат пълен капацитет.

Nintendo се надява да реализира 20 милиона бройки Switch до края на финансовата година, но благодарение на ограниченията в предлагането, реалната цел по-скоро е 10 милиона единици, въпреки че търсенето е много по-голямо и компанията би могла да продаде повече, ако успее да ги произведе.

През първия си месец на пазара Nintendo Switch реализира продажби в размер на 2.74 милиона бройки, но анализаторите, които наблюдават веригата за доставки твърдят, че съперниците на компанията предлагат много по-добри условия, а Apple има много по-голям обем на поръчките от Nintendo. По тази причина производителите на компоненти дават предимство на останалите компании, а Nintendo изпитва сериозен недостиг. Повишаването на разходите за производство на конзолата са невъзможни, тъй като президентът на компанията Тацуми Кимишима не иска да увеличи продажната й цена от 299 долара.