Сър Джони Айв, главен дизайнер на Apple, напуска компанията според официално прессъобщение. Това ще се случи по-късно тази година, а Джони Айв ще стартира независима дозайнерска компания, в която Apple ще е сред основните клиенти.

“Айв е ярка фигура в света на дизайна и ролята му в съживяването на Apple не може да бъде пренебрегната – от новаторски iMac през 1988 до iPhone и безпрецедентно амбициозния Apple Park. Apple ще продължи да се възползва от таланта на Айв, като работи директно с него по ексклузивни проекти и чрез текущата работа на дизайнерския екип, който той изгради с годините. След почти 30 години и безброй проекти, аз съм най-горд от работата по създаването именно на дизайнерския екип в Apple, която днес е по-жизнена, силна и по-талантлива, отколкото във всеки един момент от историята си” посочи Тим Кук в изявлението си.

Работата на Джони Айв ще бъде поета от Еванс Ханке, лидер на екипа за устройства и вицепрезидент на идустриалния дизан и Алън Дай, вицепрезидент на Human Interface Design, които ще са пряко подчинени на Джеф Уилямс, главен оперативен директор на компанията.