Името на Джони Айви несъмнено се свързва най-често с ролята му на дизайнер в Apple, но въпреки това той често намира време да се занимава и със странични проекти. Сега, заедно с дългогодишния си сътрудник Марк Нюсън, Айви създаде пръстен, който е направен изцяло от диамант и се очаква да се продаде за 150 000 – 250 000 долара на търг на Сотби в Маями на 5 декември.

Всъщност не твърдим, че това е най-атрактивния пръстен, който сме виждали, но името на създателя му ще е една добра причина той да бъде продаден лесно, а както и при предишните аукциони, средствата от търга ще отидат за благотворителност по програмата Product (RED) за борба с ХИВ/СПИН (въпреки че червения цвят липсва в диамантеното украшение).

На пръв поглед изработката на пръстена изглежда лесна, но това съвсем не е така защото диамантеният блок ще бъде покрит с няколко хиляди фасети, някои от които с големина няколкостотин микрометра. Самият пръстен пък ще бъде цилиндрично изрязан с желаната форма, чрез силна водна струа, в която има лазерен лъч, а завършеното украшение ще има между 2000 и 3000 фасети, които до сега не са присъствали в едно единствено парче. Пръстенът ще бъде създаден от Diamond Foundry®, сертифициран производител на въглеродни неутрални диаманти и пионер в разработката на технологията.