Изберете Страница

Десет причини, поради които дори най-добрите Android телефони не могат да примамят феновете на iPhone

Операционните системи на Google и Apple никога не са били по-богати на функции, от колкото сега. И двете екосистеми получават огромна подкрепа и широк спектър приложения от страна на разработчиците, а устройствата работещи с тях са първокласни и всяко едно има своите предимства. Въпреки това множество изследвания през последните няколко години сочат, че Apple е достигнала върха, що се отнася до лоялност към марката от страна на своите потребители във всички категории.

Клиентите мигрират от едната към другата платформа непрекъснато, по най-различни причини, но по данни, споделени от изпълнителния директор на компанията Тим Кук, тази миграция много по-често е в посока от Android към iOS. Защо се случва това? Ето някои от най-често срещаните причини:

Софтуерни актуализации

Тази е най-често цитираната причина, поради която потребителите предпочитат операционната система на Apple и в нейна подкрепа можем да посочим факта, че към 20 февруари 79% от всички активни iOS устройства вече разполагаха с най-новата й версия, докато само за сравнение към 6 февруари, едва 1.2% от Android устройствата са с Nougat – най-новата версия на операционната система на Google, която беше представена доста по-рано от iOS 10.

Причините за този факт са всеизвестни – Google създаде платформа с отворен код, която се предлага безплатно, но софтуерните актуализации преминават през множество проверки, преди да достигнат потребителите – производителите на устройствата и мобилните оператори са факторите, които пречат на предоставянето й на клиентите веднага. От друга страна Apple има пълен контрол както върху хардуера, така и върху софтуера в своята екосистема и това й позволява да пусне ъпдейте едновременно за всички поддържани устройства.

Поддръжка

Това е следващият фактор, който влияе на избора на потребителите. Никоя друга компания за потребителска електроника по света не предлага дори и близки до тези на Apple услуги, след продажбата на устройствата.

Водоустойчивост

Тук нещата са доста по-интересни, тъй като гигантът от Купертино се включи в играта доста късно, но броят на потребителите, споменали преминаването към iPhone 7/7 Plus именно заради техния сертификат за защита от прах и намокряне IP67 е значителен.

Премиум хардуер

Въпреки, че през последните години Android устройствата стават все по-мощни и качествени, този фактор все още се споменава сред причините за избор и потребителит предпочитат да се доверят на Apple и нейните сравнително скъпи устройства, защото вярват в качеството им.

iMessage

Да, колкото и странно да ви изглежда това на пръв поглед, собствената услуга за съобщения на компанията е сред основните причини потребителите да предпочетат нейните устройства и екосистема.

Continuity

Samsung работи върху предлагането на по-тясна интеграция с Windows и има големи приложения от трети страни, които предлагат функциии, подобни на Continuity, но нито едно от тях не е толкова удобно и безпроблемно, като решението на Apple.

Apple Watch

Android Wear съвсем скоро получи голям ъпдейт, но трябва да извърви дълъг път, за да се доближи до watchOS и нейната интеграция в екосистемата на компанията. Към това трябва да добавим, че Apple Watch е елегантен и стилен аксесоар, който се харесва много повече от останалите смарт часовници, които не рядко са големи и тромави като водомери. За това говори и фактът, че той се изкачи до лидерското място по отношение на продажбите в тази пазарна ниша.

Приложения

Тук нещата отдавна са решени в полза на Apple и нейната операционна система, която е предпочитана от разработчиците. За нея приложенията винаги излизат по-рано и са много по-добре изпипани и функционални, отколкото за основният й конкурент Android. Причината за това е огромната фрагменатция при операционната система на Google, която води до използването й в хиляди устройства, с чийто хардуер и особености трябва да се съобразяват разработчиците при създаването и на своите апликации.

Простота

Фактът, че Android е толкова гъвкава и адаптивна система не рядко примамва потребителите, но за по-голяма част от е важна простотата и интуитивността, която е присъща на iOS, лесната работа с устройството и неговата стабилност, отколкото това да могат да си сложат шарени икони, или теми.

Живот на батерията

Колкото и странно да ви звучи това, на фона на митовете за краткия живот на батерията при iOS устройствата, почти всеки собственик на iPhone 6/6s/7 и най-вече техните по-големи варианти посочва именно тази причина, като една от основните залегнали при избора му. Така че дори и по-тази линия, Apple успя да надмине конкуренцията със своите най-нови модели.

Със сигурност всеки от вас може да сподели и други причини, които са го накарали да избере iOS пред Android, но посочените по-горе са сред най-често цитираните от потребителите. Несъмено изводът, който се налага е, че Apple предлага повече качество и сигурност на своите клиенти, а това е нещо, което не може да бъде пренебрегнато.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This