Изберете страница

Десет причини, поради които дори най-добрите Android телефони не могат да примамят феновете на iPhone

Операционните системи на Google и Apple никога не са били по-богати на функции, от колкото сега. И двете екосистеми получават огромна подкрепа и широк спектър приложения от страна на разработчиците, а устройствата работещи с тях са първокласни и всяко едно има своите предимства. Въпреки това множество изследвания през последните няколко години сочат, че Apple е достигнала върха, що се отнася до лоялност към марката от страна на своите потребители във всички категории.

Клиентите мигрират от едната към другата платформа непрекъснато, по най-различни причини, но по данни, споделени от изпълнителния директор на компанията Тим Кук, тази миграция много по-често е в посока от Android към iOS. Защо се случва това? Ето някои от най-често срещаните причини:

Софтуерни актуализации

Тази е най-често цитираната причина, поради която потребителите предпочитат операционната система на Apple и в нейна подкрепа можем да посочим факта, че към 20 февруари 79% от всички активни iOS устройства вече разполагаха с най-новата й версия, докато само за сравнение към 6 февруари, едва 1.2% от Android устройствата са с Nougat – най-новата версия на операционната система на Google, която беше представена доста по-рано от iOS 10.

Причините за този факт са всеизвестни – Google създаде платформа с отворен код, която се предлага безплатно, но софтуерните актуализации преминават през множество проверки, преди да достигнат потребителите – производителите на устройствата и мобилните оператори са факторите, които пречат на предоставянето й на клиентите веднага. От друга страна Apple има пълен контрол както върху хардуера, така и върху софтуера в своята екосистема и това й позволява да пусне ъпдейте едновременно за всички поддържани устройства.

Поддръжка

Това е следващият фактор, който влияе на избора на потребителите. Никоя друга компания за потребителска електроника по света не предлага дори и близки до тези на Apple услуги, след продажбата на устройствата.

Водоустойчивост

Тук нещата са доста по-интересни, тъй като гигантът от Купертино се включи в играта доста късно, но броят на потребителите, споменали преминаването към iPhone 7/7 Plus именно заради техния сертификат за защита от прах и намокряне IP67 е значителен.

Премиум хардуер

Въпреки, че през последните години Android устройствата стават все по-мощни и качествени, този фактор все още се споменава сред причините за избор и потребителит предпочитат да се доверят на Apple и нейните сравнително скъпи устройства, защото вярват в качеството им.

iMessage

Да, колкото и странно да ви изглежда това на пръв поглед, собствената услуга за съобщения на компанията е сред основните причини потребителите да предпочетат нейните устройства и екосистема.

Continuity

Samsung работи върху предлагането на по-тясна интеграция с Windows и има големи приложения от трети страни, които предлагат функциии, подобни на Continuity, но нито едно от тях не е толкова удобно и безпроблемно, като решението на Apple.

Apple Watch

Android Wear съвсем скоро получи голям ъпдейт, но трябва да извърви дълъг път, за да се доближи до watchOS и нейната интеграция в екосистемата на компанията. Към това трябва да добавим, че Apple Watch е елегантен и стилен аксесоар, който се харесва много повече от останалите смарт часовници, които не рядко са големи и тромави като водомери. За това говори и фактът, че той се изкачи до лидерското място по отношение на продажбите в тази пазарна ниша.

Приложения

Тук нещата отдавна са решени в полза на Apple и нейната операционна система, която е предпочитана от разработчиците. За нея приложенията винаги излизат по-рано и са много по-добре изпипани и функционални, отколкото за основният й конкурент Android. Причината за това е огромната фрагменатция при операционната система на Google, която води до използването й в хиляди устройства, с чийто хардуер и особености трябва да се съобразяват разработчиците при създаването и на своите апликации.

Простота

Фактът, че Android е толкова гъвкава и адаптивна система не рядко примамва потребителите, но за по-голяма част от е важна простотата и интуитивността, която е присъща на iOS, лесната работа с устройството и неговата стабилност, отколкото това да могат да си сложат шарени икони, или теми.

Живот на батерията

Колкото и странно да ви звучи това, на фона на митовете за краткия живот на батерията при iOS устройствата, почти всеки собственик на iPhone 6/6s/7 и най-вече техните по-големи варианти посочва именно тази причина, като една от основните залегнали при избора му. Така че дори и по-тази линия, Apple успя да надмине конкуренцията със своите най-нови модели.

Със сигурност всеки от вас може да сподели и други причини, които са го накарали да избере iOS пред Android, но посочените по-горе са сред най-често цитираните от потребителите. Несъмено изводът, който се налага е, че Apple предлага повече качество и сигурност на своите клиенти, а това е нещо, което не може да бъде пренебрегнато.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This