Изберете страница

Десетте най-големи анонса на WWDC 2017

Вчера беше интересен ден за феновете на Apple. След като слуховете не обещаваха нищо вълнуващо за WWDC 2017, компанията ни изненада с много и не само софтуерни анонси. Ако по някакво стечение на обстоятелствата, не сте могли да гледате събитието на живо, ние ще се опитаме да ви разкажем на кратко за най-важното в него.

Както обикновено Тим Кук започна с обявявянето на някои ключови цифри – 16 милиона регистрирани разработчици и рекордните 5300, които присъстват на конференцията тази година. И шоуто започна, като в над два часа компанията ни остави буквално без дъх пред екраните.

tvOS

На първо място Apple обяви, че Amazon Prime Video най-сетне идва на Apple TV по-късно тази година. Това е голяма новина за милионите абонати на услугата, защото Amazon Prime Video ще бъде включена и в приложението TV за iOS.

Apple Watch

watchOS 4 едва с редица нови функции, като едно от най-важните допълнения е Siri watch face, което автоматично ще показва информация, възоснова на времето, местоположението, събитията в календара и др. Новото лице използва проактивните технологии на Siri, за показване на важна информация, без да е необходима намесата на потребителя и се интегрира с останалите приложения за watchOS. Другите нови лица включват калейдоскоп и любимите герои Уди, Джеси и Бъз от Toy Story.

Новата версия на операционната система ще се фокусира и върху приложението Activity, което има нови функции за тренировка и нови предизвикателства и известия. По-важното тук е, че то вече е съвместимо с фитнес оборудването, което притежава NFC и данните могат да бъдат прехвърлени към уредите само с едно натискане.

Преработено е и музикалното приложение, което ще предлага автоматично генерирани плейлисти и миксове, възоснова на предпочитанията на потребителя и историята на слушане, а музиката ще започва автоматично заедно с тренировката.

На лице е и нов режим flashlight, който ще подсигури мигаща светлина за по-безопасна тренировка в тъмните часове от деня, както и нов API за разработчиците на приложения за часовника.

wathcOS 4 ще излезе официално през есента, а първата й бета версия вече е налична за разработчиците.

macOS

Следващата версия на операционната система ще се нарича macOS High Sierra и също носи тонове подобрения. Safari се превръща в най-бързия браузър в света и с новия Javascript е с 80% по-бърз от Chrome. Той носи и много ценни функции – auto-play blocking, която ще предотврати автоматичното пускане на клиповете и Intelligent Tracking Prevention, която използва машинно обучение, за да предотврати проследяването и да блокира тракерите, които записват вашите данни.

Split View е добавен към приложението Mail, а новото Photos позволява редактиране и организация на снимките ви, възоснова на разпознаването на лица и прехвърлянето на албумите между устройствата ви.

Apple преминава към новата файлова система APFS и за macOS, също както в iOS, което ще осигури още повече ефективност, бързина и икономия на памет.

macOS High Sierra също вече е налична като бета версия, а официалната ще излезе есента за всички устройства, поддържащи Sierra.

Metal 2 и Metal VR

Графичните инструменти на Apple също получиха голяма актуализация в macOS High Sierra, но основната новина тук е поддръжката на external graphics enclosures и нови инструменти за VR изживявания.

iMac

Apple представи новия iMac, който притежава следващо поколение 500nit дисплей с поддръжка на 10-bit dithering и е захранван от седмото поколение процесори на Intel. Той ще поддържа до 32 GB оперативна памет за 21.5 инчовите модели и до 64 GB за 27 инчовите и 21.5 инчовите от висок клас. Графиката е Intel Iris Plus, която е до 80% по-добра от предишната. 4K 21.5 инчовия iMac ще има дискретни гарфични карти Radeon Pro 555 и 560, които са до 3 пъти по-бързи. 27 инчовият iMac получава Radeon Pro 570, 575 и 580, които предоставят до 5.5 терафлопа графична мощност за обработка.

Цената на новите iMac ще започва от 1099 долара, а тази на 4К моделът – от 1299 долара и ще се доставят от днес.

MacBook и MacBook Pro

Лаптопите на компанията получават седмата генерация порцесори Intel Core и ъпгрейд на SSD, а цените им ще започват от 1299 долара, като също вече са налични за поръчка.

iMac Pro

Новият Space Gray iMac ще дойде по-късно тази година и ще е най-мощната машина на компанията. Това включва 5К дисплей, до 18 ядрен процесор Xeon и графична карта AMD Radeon Vega с капацитет до 16 GB VRAM, до 128 GB ECC памет и SSD диск до 4TB.

Цената му ще започва от 4999 долара и ще е наличен от декември.

iOS 11

Това, което безспорно беше гвоздея на вечерта, разбира се е анонсът на iOS 11. Apple може и да е запазила в тайна част от новите й функции, но това, което видяхме беше достатъчно.

Новата версия на операционната система ще получи преработен app drawer, което прави приложенията и съобщенията много по-достъпни. Следващата функция, която потребителите искаха отдавна е запазването на съобщенията в iCloud, където ще се синхронизира цялата хронология на разговорите и така ще е достъпна за всяко ваше устройство, като ще ви позволи да освободите ценно място в телефона си.

Apple Pay също получава нова опция, която ще позволява изпращането на пари на друг потребител, чрез iMessages, като удостоверяването ще става чрез Touch ID, а средствата ще са достъпни от всяка регистрирана във Wallet карта и ще се прехвърлят в Apple Pay Cash сметката на отсрещната страна, след което ще могат да бъдат използвани за покупки, преводи, или прехвърляни в банковата сметка.

Siri вече има по-естествен глас, благодарение на deep learning и нов мъжки глас като вариант за избор. Асистентът получава и нов визуален интерфейс, който прави резултатите от търсенията много по-лесни за разчитане, както и опция за превод на избрани езици. Siri Kit също получава тон нови функции, предлагайки API за интегриране на приложения от терти страни, а контекстуалните възможности на асистента са разширени и синхронизирани с всичките ви устройства.

Що се отнася до камерата, в приложението вече се използва HEVC video encoding, а заснемането на JPEG е актуализирано с нови технологии, позволяващи на снимките да заемат по-малко място. Потребителите, които използват iPhone 7 Plus ще получат и нови функции като HDR, подобрено качество на портретния режим и др.

Едно от най-променените неща в новата версия е контролния център. Той е напълно преработен, а всички функции са събрани в една страница, като 3D Touch позволява достъпа до контекстно меню с още опции за всяка иконка.

Заключеният екран вече е комбиниран с нотификейшън центъра, което допълнително опростява интерфейса.

Приложението Maps също получава огромни подобрения, като вътрешно картографиране на молове и летища, ограничения за скоростта и насоки за лентите. Режимът Do Not Disturb вече има Driving Mode, който автоматично загася екрана по време на шофиране и спира известията, а до подателите на съобщения ще се изпраща автоматичен отговор, като има и опция за незабавно свързване при спешен случай, която може да се добави за избрани номера. Home Kit получава поддръжка на високоговорители, а AirPlay 2 ще позволи конфигурация и възпроизвеждане в няколко помещения и ще се поддържа от повечето производители на безжични високоговорители и ще може да се контролира от Apple TV.

Apple Music, която вече има 27 милиона плаетни абонати ще позволи достъпа до музикалната история на приятели, които са конфигурирали плейлиста си като публичен. Новият MusicKit предлага API за интегриране с приложения от трети старни.

AppStore, който вече има 500 милиона посетители седмично и над 180 милиарда изтегляния е напълно променен. Подаването и одобрението на приложения ще става още по-бързо, а самия интерфейс е изцяло преработен. Вече има раздел „Today”, който ще ви помогне да откривате нови приложения всеки ден, а in-app purchases могат да бъдат поръчвани отделно.

iOS 11 предлага подобрени функции за добавена реалност и съответния инструментариум за разработчици, който ще позволи на приложенията да използват компютърно зрение за разпознаване на обекти, които ще могат да бъдат добавяне на екрана в контекста дейността. Благодарение на огромната екосистема на Apple, ARKit ще бъде най-голямата платформа за добавена реалност в света.

Не липсват и нови функции за iPad, които бяха обявени малко по-късно, и които включват различни жестове за достъп до нов изглед, Split View за още приложения, drag and drop на съдържание между две приложения и активиране на различни функции. Новото приложение „Files” е файлов мениджър за iPad.

Бета версията на iOS 11 вече е налична за разработчици, а публичната бета ще я последва по-късно този месец.

iPad Pro

Както твърдяха и множество слухове, Apple представи изцяло нов iPad Pro с 10.5 инчов дисплей, който е със същите физически размери като 9.7 инчовия модел, но с много по-тесни рамки около екрана. Заедно с него ще дойде и новата Smart Keyboard. 10.5инчовия iPad Pro идва с True Tone дисплей с яркост 600 nit, HDR видео и много ниска отразяваща способност. Новата функция Promotion носи честота на опресняване 120Hz и осигурява по-гладко и чувствително изживяване. Поддръжката на Apple Pencil е подобрена, като латентността е намалена до 20ms. По отношение на производителността, новията A10X шестядрен процесор осигурява 30 пъти повече и е с 40% по-бърза графика, в сравнение с предходния модел. Батерията ще издържа до 10 часа с едно зареждане, а таблетът ще поддържа бързо зареждане.

Камерите на iPad Pro са като тези на iPhone 7, а цената започва от 649 долара за 64GB модел, като ще има още и 128 и 256 GB варианти. Таблетите вече са налични за поръчка.

HomePod

В края на събитието, Apple показа и „още нещо“ под формата на интелигентен високоговорител, който ще осигурява висококачествен звук и множество функции, задвижвани от Siri. Височината на HomePod е 7 инча и той има 7 панела за високоговорители, един 4 инчов говорител и процесор A8, който според компанията е най-големият мозък, който подобно устройство е притежавало някога. HomePod има и сензори, които в комбинация с процесора могат да откирват околната среда и да нагаждат свойствата си, приспособявайки звуковата проекция. Потребителите могат да използват няколко високоговорителя в една и съща стая и автоматично да коригират звука възоснова на разположението им. HomePod има шест микрофона, които позволяват на Siri да бъде музикален гид и да отговаря на команди, подобно на Amazon Echo. Цената на интелигентния високоговорител е 349 долара и той ще е наличен в бяло и Space Gray през декември.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This