Изберете Страница

Делото за дизайна на iPhone отново е отворено

В четвъртък Федералният съд на САЩ отново отвори дългогодишното патентно дело, в което Apple обвинява Samsung, че е копирала дизайна на iPhone.

Съдът ще се постарае да определи точния размер на обезщетението, което корейската компания дължи, заради използването на патентования от Apple дизайн на iPhone – правоъгълната му форма със заоблени ръбове и решетката от икони на черен фон на първоначалния екран, след като предишното решение за 399 милиона долара беше отменено от Върховния съд миналия месец.

Вредите, нанесени на компанията бяха изчеслени възоснова на цялата печалба на Samsung от серията Galaxy, но Върховният съд постанови, че не разполага с достатъчно информация, за да се произнесе дали сумата трябва да се основава върху цялото устройство, или по-скоро върху отделните му компоненти, като рамка и идсплей.

Сега предстои съда да вземе ново решение, след като Apple заяви миналия месец, че делото, започнало през 2011 година, винаги е било за „просташко копиране“ на идеите й от Samsung и добави, че е оптимистично настроена, че Апелативният съд на САЩ „отново ще изпрати мощен сигнал, че кражбата не е правилна“.

Всъщност спорен е въпроса как точно Върховния съд да изчисли сумата, която корейският гигант трябва да плати за копирането, а не факта, че патентите са нарушени. Apple заяви, че ще продължи да защитава годините прекарани в усилена работа, за да превърне iPhone в най-иновативния и любим продукт.

Калвин Клайн, Дитер Рамс, Норман Фостър и още над 100 топ дизайнери дадоха своето становище в подкрепа на Apple, твърдейки, че тя има право на всички печалби на Samsung, в резултат на нарушените патентни права, като цитираха проучване, в което се твърди, че американците в 99% от случаите разпознават Coca-Cola само по формата на бутилката.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This