С всяко нова версия на iOS, идват и редица разкрития, направени от разработчици, които търсят в кода индикации за бъдещите нововъведения на компанията. iOS 10.3 не е изключение и въпреки, че двете нови клавиатури, за които ще говорим сега, бяха скрити в кода още при премиерата на iOS 10 миналата година, те представляват една наистина интересна находка.

Първата клавиатура е „плаваща“ на принципа „картина в картина“ и ще може да се позиционира над отворените прозорци на приложенията, както и да се мести навсякъде по екрана, а малкият й размер я прави идеална за писане с една ръка, както при iPad, така и при iPhone. Можем да предположим, че тя ще стане факт в новата версия iOS 11, която най-вероятно ще бъде представена на WWDC 2017 през юни.

Любопитни находки, скрити в кода сочат и режим „тракпад“, за който обаче не можем да прогнозираме как и къде ще бъде използван, но явно той ще доближи iOS устройствата с още една стъпка до цлта им да заменят напълно лаптопите.

Втората клавиатура, открита в кода на операционната система, е базирана на жестове за контрол, което ще позволи плъзгането на ляво или дясно на произволен клавиш за връщане или отиване напред. Разработчикът Стив Смит, който открива двете находки твърди, че по тях има още много работа, докато станат готови за публична премиера, но времето до WWDC 2017, може би ще е достатъчно за компанията, да ги усъвършенства и вложи в новата версия на операционната си система.