Изберете Страница

Да хвърлим поглед върху тайната, „плаваща“ клавиатура на Apple!

С всяко нова версия на iOS, идват и редица разкрития, направени от разработчици, които търсят в кода индикации за бъдещите нововъведения на компанията. iOS 10.3 не е изключение и въпреки, че двете нови клавиатури, за които ще говорим сега, бяха скрити в кода още при премиерата на iOS 10 миналата година, те представляват една наистина интересна находка.

Първата клавиатура е „плаваща“ на принципа „картина в картина“ и ще може да се позиционира над отворените прозорци на приложенията, както и да се мести навсякъде по екрана, а малкият й размер я прави идеална за писане с една ръка, както при iPad, така и при iPhone. Можем да предположим, че тя ще стане факт в новата версия iOS 11, която най-вероятно ще бъде представена на WWDC 2017 през юни.

Любопитни находки, скрити в кода сочат и режим „тракпад“, за който обаче не можем да прогнозираме как и къде ще бъде използван, но явно той ще доближи iOS устройствата с още една стъпка до цлта им да заменят напълно лаптопите.

Втората клавиатура, открита в кода на операционната система, е базирана на жестове за контрол, което ще позволи плъзгането на ляво или дясно на произволен клавиш за връщане или отиване напред. Разработчикът Стив Смит, който открива двете находки твърди, че по тях има още много работа, докато станат готови за публична премиера, но времето до WWDC 2017, може би ще е достатъчно за компанията, да ги усъвършенства и вложи в новата версия на операционната си система.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This