Изберете страница

Да хвърлим поглед върху тайната, „плаваща“ клавиатура на Apple!

С всяко нова версия на iOS, идват и редица разкрития, направени от разработчици, които търсят в кода индикации за бъдещите нововъведения на компанията. iOS 10.3 не е изключение и въпреки, че двете нови клавиатури, за които ще говорим сега, бяха скрити в кода още при премиерата на iOS 10 миналата година, те представляват една наистина интересна находка.

Първата клавиатура е „плаваща“ на принципа „картина в картина“ и ще може да се позиционира над отворените прозорци на приложенията, както и да се мести навсякъде по екрана, а малкият й размер я прави идеална за писане с една ръка, както при iPad, така и при iPhone. Можем да предположим, че тя ще стане факт в новата версия iOS 11, която най-вероятно ще бъде представена на WWDC 2017 през юни.

Любопитни находки, скрити в кода сочат и режим „тракпад“, за който обаче не можем да прогнозираме как и къде ще бъде използван, но явно той ще доближи iOS устройствата с още една стъпка до цлта им да заменят напълно лаптопите.

Втората клавиатура, открита в кода на операционната система, е базирана на жестове за контрол, което ще позволи плъзгането на ляво или дясно на произволен клавиш за връщане или отиване напред. Разработчикът Стив Смит, който открива двете находки твърди, че по тях има още много работа, докато станат готови за публична премиера, но времето до WWDC 2017, може би ще е достатъчно за компанията, да ги усъвършенства и вложи в новата версия на операционната си система.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This