Изберете страница

Всичко от откриването на WWDC 2019

Несъмнено погледите на всички фенове на Apple снощи бяха насочени към Световната конференция за разработчици на компанията, а какво видяхме там за два часа и половина е малко трудно да бъде събрано в една статия, но аз ще се опитам да ви разкажа за най-важните анонси.
Както всяка година, Apple представи новите версии на своите операционни системи iOS, macOS, watchOS и tvOS, а изненадата тук беше iPadOS, която вече е отделна от iOS. Наред с това видяхме за пръв път новия Mac Pro и 6K Apple Display.

iOS 13

Това, което феновете на iOS очакват от години е тъмният режим и той най-сетне дебютира за операционната система на Apple, заедно със Swipe Keyboard, наречена QuickPath и множество подобрения в производителността и приложенията. Компанията обяви Sign In With Apple за влизане в приложения с помощта на Apple ID и актуализира Messages с потребителски профили и стикери Memoji. Наред с това видяхме нови функции за браузване и редактиране на снимки и версия на Google Street View за Apple Maps, която до края на годината ще покрие територията на САЩ. Обновено е и приложението Reminders с повече функции за създаване на напомняния, а Messages автоматично споделя името и снимката на потребителя. Siri вече е с нов и още по-естествен глас, Car Play има нов интерфейс, HomePod може да разпознава гласовете на членовете на домакинството, а с iPhone или iPad вече ще можете да споделяте аудио с приятел, като доближите втори чифт AirPods до устройството.
Интересна е и опцията за въвеждане на текст с жестове върху клавиатурата, имаме по-лесно редактиране, а Files поддържа споделяне на папки в iCloud Drive и достъп до файлове на външни носители.
Цялостната производителност на операционната система е подобрена, отключването с Face ID е с 30% по-бързо, а приложенията се отварят значително по-пъргаво. Първата бета версия на iOS 13 вече е налична за разработчици, а за регистрираните в програмата потребители ще пристигне по някое време през юли. iOS 13 ще се поддържа от iPhone SE и по-нови модели, а iPhone 6/6 Plus остават без поддръжка.

Изненадата на вечерта беше отделянето на iPadOS от iOS, като новият софтуер ще поддържа мишка, като опция за достъпност и ще предложи нови клавишни комбинации и жестови контрол за по-лесна работа с големите екрани на таблетите.

watchOS 6

Освен нови циферблати, следващата версия на watchOS идва с повече функции за фитнес и следене на различни здравни параметри, но изненадата тук несъмнено е появата на AppStore за директен достъп до приложенията за часовника. За жените вече е налична функция за проследяване на месечния цикъл и важните детайли, свързани с него, които ще се отразяват в Health, а опция за отчитане на нивата на шума ще послужи за предпазване на слуха от увреждане, като ще известява потребителите при нива над 90 децибела.

В Activity вече ще виждаме повече детайли за физическата активност, както и със съвети за подобряването й. AppStore осигурява директно сваляне на приложенията за часовника, без да се налага да преминават през iPhone. Бета версията за разработчици вече е налична, а останалите потребители ще трябва да изчакат официалната през септември, защото компанията не предлага публични тестове на watchOS.

macOS Catalina

Както слуховете предполагаха, в новата версия на macOS, носеща името Catalina ще се разделим с iTunes, а на нейно място имаме три отделни приложения за музика, подкасти и телевизионни предавания. Приложението Find My може да открие вашите устройства, дори и когато са офлайн, а със Sidecar App iPad се превръща във вторичен дисплей за Mac. Приложението Podcast е много полезно за намиране на нови предавания, благодарение на машинното обучение, а TV App най-сетне ще донесе 4K HDR видео за Mac. Изненадващо компанията не сподели много подробности за macOS Catalina, както и за плановете си да пренесе в нея iOS приложенията. друг основен акцент обаче стана достъпността, с възможността за гласов контрол, чрез въвеждане на помощни технологии за потребителите, които не могат да използват традиционните начини. Версията за разработчици вече е налична, а тази за публично тестване ще бъде пусната следващия месец.

MacPro и Pro Display XDR

Последната, но не и по важност новина от снощното събитие е премиерата на новия MacPro, създаден с идеята да улесни ъпгрейда, чрез лесен достъп до компонентите. Дизайнът на машината, на шега оприличаван на ренде за сирене, е базиран на стоманена рамка с подвижна алуминиева кутия, която може да се вдигне, за да осигури достъп до компонентите, а мощната му конфигурация може да включва до 28 ядрени Intel Xeon процесори, 1.5 ТВ оперативна памет, иновативна GPU структура в разнообразни варианти, 8 PCIe слота и още много други опции. Цената на MacPro ще започва от 5999 долара за базовата конфигурация с 32 GB RAM, 8 ядрен Intel Xeon, Radeon Pro 580X графика и 256 GB SSD памет.
Заедно с MacPro, Apple представи Pro Display XDR – също така впечатляващ като възможности и технологии, и горе-долу толкова скъп. 32 инчовият монитор идва с 6К резолюция и 6016 х 3384 пиксела, 1000 нита яркост и цена от 4999 долара, а двете устройства ще са достъпни за покупка през есента.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This