Изберете страница

Всичко от откриването на WWDC 2019

Несъмнено погледите на всички фенове на Apple снощи бяха насочени към Световната конференция за разработчици на компанията, а какво видяхме там за два часа и половина е малко трудно да бъде събрано в една статия, но аз ще се опитам да ви разкажа за най-важните анонси.
Както всяка година, Apple представи новите версии на своите операционни системи iOS, macOS, watchOS и tvOS, а изненадата тук беше iPadOS, която вече е отделна от iOS. Наред с това видяхме за пръв път новия Mac Pro и 6K Apple Display.

iOS 13

Това, което феновете на iOS очакват от години е тъмният режим и той най-сетне дебютира за операционната система на Apple, заедно със Swipe Keyboard, наречена QuickPath и множество подобрения в производителността и приложенията. Компанията обяви Sign In With Apple за влизане в приложения с помощта на Apple ID и актуализира Messages с потребителски профили и стикери Memoji. Наред с това видяхме нови функции за браузване и редактиране на снимки и версия на Google Street View за Apple Maps, която до края на годината ще покрие територията на САЩ. Обновено е и приложението Reminders с повече функции за създаване на напомняния, а Messages автоматично споделя името и снимката на потребителя. Siri вече е с нов и още по-естествен глас, Car Play има нов интерфейс, HomePod може да разпознава гласовете на членовете на домакинството, а с iPhone или iPad вече ще можете да споделяте аудио с приятел, като доближите втори чифт AirPods до устройството.
Интересна е и опцията за въвеждане на текст с жестове върху клавиатурата, имаме по-лесно редактиране, а Files поддържа споделяне на папки в iCloud Drive и достъп до файлове на външни носители.
Цялостната производителност на операционната система е подобрена, отключването с Face ID е с 30% по-бързо, а приложенията се отварят значително по-пъргаво. Първата бета версия на iOS 13 вече е налична за разработчици, а за регистрираните в програмата потребители ще пристигне по някое време през юли. iOS 13 ще се поддържа от iPhone SE и по-нови модели, а iPhone 6/6 Plus остават без поддръжка.

Изненадата на вечерта беше отделянето на iPadOS от iOS, като новият софтуер ще поддържа мишка, като опция за достъпност и ще предложи нови клавишни комбинации и жестови контрол за по-лесна работа с големите екрани на таблетите.

watchOS 6

Освен нови циферблати, следващата версия на watchOS идва с повече функции за фитнес и следене на различни здравни параметри, но изненадата тук несъмнено е появата на AppStore за директен достъп до приложенията за часовника. За жените вече е налична функция за проследяване на месечния цикъл и важните детайли, свързани с него, които ще се отразяват в Health, а опция за отчитане на нивата на шума ще послужи за предпазване на слуха от увреждане, като ще известява потребителите при нива над 90 децибела.

В Activity вече ще виждаме повече детайли за физическата активност, както и със съвети за подобряването й. AppStore осигурява директно сваляне на приложенията за часовника, без да се налага да преминават през iPhone. Бета версията за разработчици вече е налична, а останалите потребители ще трябва да изчакат официалната през септември, защото компанията не предлага публични тестове на watchOS.

macOS Catalina

Както слуховете предполагаха, в новата версия на macOS, носеща името Catalina ще се разделим с iTunes, а на нейно място имаме три отделни приложения за музика, подкасти и телевизионни предавания. Приложението Find My може да открие вашите устройства, дори и когато са офлайн, а със Sidecar App iPad се превръща във вторичен дисплей за Mac. Приложението Podcast е много полезно за намиране на нови предавания, благодарение на машинното обучение, а TV App най-сетне ще донесе 4K HDR видео за Mac. Изненадващо компанията не сподели много подробности за macOS Catalina, както и за плановете си да пренесе в нея iOS приложенията. друг основен акцент обаче стана достъпността, с възможността за гласов контрол, чрез въвеждане на помощни технологии за потребителите, които не могат да използват традиционните начини. Версията за разработчици вече е налична, а тази за публично тестване ще бъде пусната следващия месец.

MacPro и Pro Display XDR

Последната, но не и по важност новина от снощното събитие е премиерата на новия MacPro, създаден с идеята да улесни ъпгрейда, чрез лесен достъп до компонентите. Дизайнът на машината, на шега оприличаван на ренде за сирене, е базиран на стоманена рамка с подвижна алуминиева кутия, която може да се вдигне, за да осигури достъп до компонентите, а мощната му конфигурация може да включва до 28 ядрени Intel Xeon процесори, 1.5 ТВ оперативна памет, иновативна GPU структура в разнообразни варианти, 8 PCIe слота и още много други опции. Цената на MacPro ще започва от 5999 долара за базовата конфигурация с 32 GB RAM, 8 ядрен Intel Xeon, Radeon Pro 580X графика и 256 GB SSD памет.
Заедно с MacPro, Apple представи Pro Display XDR – също така впечатляващ като възможности и технологии, и горе-долу толкова скъп. 32 инчовият монитор идва с 6К резолюция и 6016 х 3384 пиксела, 1000 нита яркост и цена от 4999 долара, а двете устройства ще са достъпни за покупка през есента.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This