Изберете страница

Всичко, което Apple представи по време на откриването на WWDC 2020

Трудно мога да събера в една статия всичко важно, което Apple представи снощи, по време на откриването на първата изцяло онлайн конференция на разработчиците, WWDC 2020, но ще се опитам да го преразкажа накратко.

На първо място разбира се е iOS 14, която ще е още по-мощна и лесна за използване и ще ни предложи още по-приятни изживявания. Основните промени идват по няколко начина – вече имаме библиотека на приложенията, която ги организира по прост и удобен за навигиране начин. Няма как да не спомена и уиджетите, за които се носеха слухове преди – те ще са още по-красиви и богати на данни, като едновременно с това ще можем да ги използваме в различни размери и да ги разполагаме на основния екран. Picture in Picture е още една нова функция, която ще ни позволи да гледаме видео, докато работим с други приложения, пренасяйки картината в малък екран върху основното приложение.

Siri получава още повече мощ и нов компактен дизайн, който няма да заема целия екран на устройството. Ще можете да поискате от асистента да изпрати аудио съобщение, създадено чрез диктовка на устройството, или да ви помогне да преведете разговора на 11 езика в реално време. Останалите приложения, като Messages, Maps, CarPlay и App Store също получават нови функции, които ще направят изживяването ви с iPhone още по-забавно и приятно. Трябва да спомена App Clips – нов начин за откриване на приложения, услуги и реклама, който ви позволява да използвате някои от функциите на апликациите, без да се налага да ги теглите изцяло. Интересна е и новата функция, която ще ви позволи да отключите колата си с помощта на iPhone, както и да генерирате и изпратите ключ на приятел, а след това и да го деактивирате през iCloud.

 

iPadOS 14 също получава подобрения в дизайна, които са ексклузивни за тази операционна система. Тук ще разполагате със същите преработени уиджети, нова странична лента и Siri, която отново няма да заема целия екран на таблета, а известията за входящи повиквания ще са в малък банер в горната част на екрана. Работата с Apple Pencil ще е още по-удовлетворяваща, тъй като ръкописът става по-мощен от стандартното въвеждане на текст, благодарение на Scribble for iPad. Това изначава, че можете да напишете нещо където и да е на устройството и да получите текст.

AirPods също ще получат актуализация на софтуера, която ще позволи на потребителите автоматично да превключват между устройствата си безпроблемно. Идват и нови функции, като Spatial Audio, които ще пресъздадат автентичен съраунд звук с AirPods Pro, както и опция за проследяване.

 

watchOS 7 идва с нови лица, които ще можете да създавате и споделяте, по-добра производителност в Maps, приложението Workout, което вече включва Dance тренировка, Activity е с ново име – Fitness, но може би най-важното е, че часовникът най-сетне ще може да следи съня ви, без нужда от приложения от трети страни.

Home и tvOS

Получаваме и надградени функции за HomeKit, която вече е с отворен код, тъй като Apple си партнира с Amazon, Google и други компании, за да създаде по-добро взаимодействие между умните домашни устройства. Ще имаме карти, които предлагат различни начини на взаимодействие с устройствата и визуално състояние в горната част на приложението Home за бърз достъп. tvOS вече поддържа Xbox контролери, а Apple TV разширява поддръжката на игри за много потребители, така че ще можете да продължите да ираете навсякъде, от където сте спрели. Apple TV ще получи и поддръжка за приложения в Sony и Visio Smart TV това лято.

Идва ред на следващия голям акцент – macOS Big Sur. Може би тоа беше и най-голямата изненада с нов дизайн, нови символи, последователност на иконите между iOS и macOS, нова полупрозрачна лента на менютата и големи подобрения в приложения като Messages, Maps, Mac Catalyst и Safari. Тук трябва да спомена и още един очакван анонс – Apple Sillicon, или собствените процесори на компанията, които ще помогнат на Mac да увеличи производителността и енергоефективността си.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This