Изберете страница

Всичко, което Apple представи по време на откриването на WWDC 2021

WWDC 2021 стартира снощи, като отново ще се проведе онлайн заради пандемията от коронавирус. Apple представи актуализациите в своята екосистема – iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 и macOS Monterey. Други ключови промени обхващат Siri за устройства от трети страни, Apple Home Keys за отключване на врати с iPhone и Universal Control, позволяващ еднократен достъп през Mac и iPad.

iOS 15

Най-голям интерес разбира се представлява iOS 15 и новите функции, които тя ще донесе. Един от акцентите беше FaceTime, която получава Spatial Audio, Voice Isolation и нов изглед. Ще получим и FaceTime Links, които ще ни помогнат да планираме разговори дори с хора използващи Android и Windows устройства. Останалите нови функции включват портретен режим, който ще размаже фона и SharePlay, която ще позволи да гледаме и слушаме едно и също видео, или песен с участниците в разговора.

Приложението Messages също получава няколко актуализации, като например функцията Shared with You, която ще проследява съдържанието, споделено в нишките на съобщенията. Тя ще работи със снимки, истории в Apple News, плейлисти и предавания в Apple Music и Apple TV.

С iOS 15 идва и нов режим Focus, който ви позволява да съпоставяте устройството си с текущия начин на мислене, така че когато сте на работа, то ще ви показва само приложения, свързани с нея. Режимите ще се определят и възоснова на вашето местоположение.

Другите подобрения включват ново обобщение на известията, функцията Live Text, която може да заснема текст от снимки, ново приложение Weather с по-висока разделителна способност и поддръжка на Wallet за лични карти. Apple Maps ще включва още подробности, специално проектирани забележителности, нощен режим, подробни пътни платна за шофьорите, много подробен транзитен интерфейс и 3D упътвания за пешеходци с AR. Apple обяви също и уеб разширения за Safari на iPhone и iPad.

Компанията обяви, че AirPods Pro вече ще имат функция Conversation Boost, която действа като слухов апарат за хора с леки увреждания на слуха. Освен това те ще получат и Annonunce Notification, която ще се синхронизира с настройките на Focus в iOS 15 и ще чете приоритетните известия, списъци и др.

Подобрения има и във Find My, което ще ви уведомява, ако сте оставили AirPods. Apple добавя и поддръжа на Spatial Audio за AirPods Pro и AirPods Max към Apple TV, което е основна актуализация за слушалките. Не на последно място Apple Music получава Dolby Atmos.

iPadOS 15

Операционтата система за таблети получава същите подобрения като iOS, но в по-голям мащаб. Една от най-големите промени е, че библиотеката с приложения вече е достъпна за iPad и вградена директно в дока. Можете да организирате страниците по-лесно, а има и ново многозадачно меню, което ви позволява да показвате приложение на цял екран, разделен изглед или плъзгане. Вече можете да плъзнете надолу, за да видите нов “shelf”, който показва всички прозорци на приложение. Другите допълнения включват възможността да изпращате съобщения в споделена бележка и да използвате хаштагове, за да ги организирате. Има и инструмент, наречен Quick Note, който ви позволява да плъзнете от ъгъла на екрана с Apple Pencil за бързо записване на бележка.

Apple Privacy

С iOS 15 способностите на Siri за разпознаване на глас могат да се случат на самото устройство, което му позволява да функционира без WiFi или данни и ще помогне за повишаване на поверителността. Останалите актуализации за поверителност включват Mail Privacy Protection, която ще скрие IP адреса и подробностите за местоположението на потребителите, както и това дали имейлът е отворен или не. Hide my Email ще позволи на потребителите да споделят произволни имейл адреси, ако искат да запазят своя в тайна.

Компанията представи и нов отчет за поверителността на приложенията, който ще ви даде повече прозрачност за това как апликации от трети страни използват вашата информация. Той ще показва подробности като колко често всяко приложение има достъп до местоположението, камерата, микрофона и прочие. Не на последно място новата услуга iCloud Private Relay използва два прокси сървъра на Apple, за да попречи на вашия доставчик на услуги или някой друг да вижда каква мрежа и сайтове използвате, ако имате iCloud +.

macOS Monterey

Една от най-големите функии на macOS Monterey е Universal Control, еволюирала версия на Continuity, която ви позволява да използвате клавиатура и мишка в Mac и iPad. Уникалното тук е, че устройствата имат пространствена информираност, така че можете просто да преместите курсора си през дисплеите, без да се налага да посочвате на компютъра къде се намират. Според Apple цялата работа по конфигурирането се случва в рамките на операционната система.

Другите функции включват AirPlay за Mac, по-тънки раздели и нови групи раздели в Safari и възможността да създавате свои собствени преки пътища.

watchOS 8

Предстоящата watchOS 8 ще включва нови функции за внимание, включително подобрена медитация с водач и допълнителни показатели за проследяване на съня, като сърдечна честота, ниво на кислорода в кръвта и дихателна честота. Apple добавя нови тренировки по Тай Чи и Пилатес, а услугата Fitness+ вече ще има поредица от тренировки, водени от Джанет Дженкинс, плюс тренировки “artist spotlight ”.

Някои актуализации, които не са свързани със здравето включват нови циферблати със снимки в портретен режим и по-лесен начин за отговор на съобщения, чрез режима Scribble и дигиталната коронка. Вече можете да отговорите на съобщение с GIF, а другите функции включват поддръжка за множество таймери, Assistive Touch за използване на часовника с една ръка, актуализирана функция Find My и др.

Apple Health

В допълнение към въвеждането на нови функции за здраве и уелнес в watchOS, компанията добави и няколко нови опции в приложението Health. Вече можете да споделяте здравните си данни с лекари и членове на семейството, което ще улесни следенето на здравето на възрастни членове на фамилията.
Другата нова функция е Walking Steadness, която проследява промените в походката и баланса и оценява риска от падане. Приложението ще уведоми вас и вашите контакти, ако има риск от потенциално падане. Не на последно място има и нова функция Trends, която е в състояние да прецени дългосрочните модели във вашето здраве, чрез различни показатели.

HomeKit

Вече можете да използвате вашия iPhone и Apple Watch като цифров ключ за кола, но iOS 15 ще ви позволи да ги ползвате и като ключ за вашия дом, стига да разполагате със съвместима интелигентна ключалка. Също така вече можете да контролирате tvOS с помощта на гласови команди и устройство HomePod. tvOS ще има нов ред Shared With You, включващ съдържание, препоръчано ви от приятели. На на последно място Apple отваря Siri за производителите на аксесоари, което означава, че ще можете да използвате асистента с устройства като термостати Ecobee например.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This