Един от всеки пет продадени през четвъртото тримесечие на миналата година смартфони на Apple е бил iPhone X, сочи ново поручване на Consumer Intelligence Research Prtners.

Разбивката по модели на компанията, продадени между октомври и декември 2017 година, се базира на проучване, проведено сред 500 клиенти в САЩ:

От диаграмата става ясно, че на iPhone 8 се падат 24%, на iPhone 8 Plus – 17%, на iPhone X – 20%, а за всички останали, по-стари модели остават общо 39%.

Съоснователият на CIRP, Джош Лоузиц обобщава, че на трите нови модела iPhone се падат общо 61% от продажбите на компанията, което е с 11% по-малко от дела на iPhone 7 и iPhone 7 Plus една година по-рано. Подобни сравнения обаче са трудни, тъй като iPhone X излезе на пазара по-късно и не беше наличен в магазините през цялото тримесечие, а и компанията пусно общо 3 модела, вместо два, като цената на единият за пръв път премина психологическата граница от 1000 долара. Apple не разкрива резултатите от продажбите на iPhone по модели, така че ще трябва да се доверим на това проучване, поне като груба оценка за търсенето на десетия юбилеен модел, докато станат ясни официалните резултатите на 1 февруари, за да разберем дали действително iPhone X не оправдава очакванията на анализаторите. От тях може би ще зависи и решението на гиганта дали да прекрати производството му в полза на тазгодишните си модели.