Всеки път, когато се появи първата бета на следващата версия на операционната система на Apple, потребителите намират начин да я инсталират, за да тестват новите функции и съответно си създават множество проблеми. iOS 11 е фантастична, свежа и много по отворена, оказва се, че технически почти всеки може да я инсталира на телефона си с минимални усилия, но това не означава, че трябва да го направите!

След множеството въпроси на тази тема, решихме, че трябва да отговорим с тази статия. Да, технически, ако имате достъп до легитимен профил за конфигуриране, или ако се регистрирате за програмата Apple Developer, бета версията на iOS 11 може да бъде инсталирана незабавно на поддържаните устройства. Всеки може да го направи без девелопърски акаунт и без да регистрира UDID, а всичко от което имате нужда е mobileconfig файл от друг програмист, или доверен приятел.

Подобно на много други лоши идеи, възможността да го направите, не означава, че трябва и по-голямата част от собствениците на iPhone и iPad избират да изчакат официалната версия, или поне публичната бета.

Бета версията за разработчици е предназначена само за тях и е много бъгава, нестабилна, бавна, несъвместима с голяма част от приложенията. Ако я инсталирате, има шанс устройството ви да крашва, загрява и дори да брикне. Това се дължи на факта, че бета системния софтуер активно се разработва и не е предназначен за обществено използване, а за разработчиците на софтуер, които трябва да тестват своите приложения и да ги направят съвместими, преди премиерата на новата версия.

Разбира се, ако сте толкова любопитни, можете да се запишете в програмата за тестване на компанията, а публичната бета ще излезе по-късно този месец, но и ще бъде по-късна версия, която ще осигури повече стабилност. Тя отново ще има бъгове и проблеми, както и неработещи функции, но е предназначена за широка обществена употреба, докато тази за разработчици не е такава.

Преди да инсталирате бета версия, винаги си правете бекъп на данните и осъзнайте, че всичко това може да доведе до проблеми с устройството ви, а най-добрият вариант си остава да се въоръжите с малко търпение и да изчакате официалната iOS 11, която ще бъде пусната есента. Множеството въпроси и оплаквания в интернет пространството сочат, че голяма част от потребителите не са добре запознати с опасностите от инсталиране на бета софтуер и нямат елементарни познания за това, как да се върнат към официалната версия при нужда, така че ако сте решили да пробвате на всяка цена, поне прочетете базовата информация, нужна за подобна стъпка.