Изберете страница

Всеки може да инсталира бета версията за разработчици на iOS 11, но не го правете

Всеки път, когато се появи първата бета на следващата версия на операционната система на Apple, потребителите намират начин да я инсталират, за да тестват новите функции и съответно си създават множество проблеми. iOS 11 е фантастична, свежа и много по отворена, оказва се, че технически почти всеки може да я инсталира на телефона си с минимални усилия, но това не означава, че трябва да го направите!

След множеството въпроси на тази тема, решихме, че трябва да отговорим с тази статия. Да, технически, ако имате достъп до легитимен профил за конфигуриране, или ако се регистрирате за програмата Apple Developer, бета версията на iOS 11 може да бъде инсталирана незабавно на поддържаните устройства. Всеки може да го направи без девелопърски акаунт и без да регистрира UDID, а всичко от което имате нужда е mobileconfig файл от друг програмист, или доверен приятел.

Подобно на много други лоши идеи, възможността да го направите, не означава, че трябва и по-голямата част от собствениците на iPhone и iPad избират да изчакат официалната версия, или поне публичната бета.

Бета версията за разработчици е предназначена само за тях и е много бъгава, нестабилна, бавна, несъвместима с голяма част от приложенията. Ако я инсталирате, има шанс устройството ви да крашва, загрява и дори да брикне. Това се дължи на факта, че бета системния софтуер активно се разработва и не е предназначен за обществено използване, а за разработчиците на софтуер, които трябва да тестват своите приложения и да ги направят съвместими, преди премиерата на новата версия.

Разбира се, ако сте толкова любопитни, можете да се запишете в програмата за тестване на компанията, а публичната бета ще излезе по-късно този месец, но и ще бъде по-късна версия, която ще осигури повече стабилност. Тя отново ще има бъгове и проблеми, както и неработещи функции, но е предназначена за широка обществена употреба, докато тази за разработчици не е такава.

Преди да инсталирате бета версия, винаги си правете бекъп на данните и осъзнайте, че всичко това може да доведе до проблеми с устройството ви, а най-добрият вариант си остава да се въоръжите с малко търпение и да изчакате официалната iOS 11, която ще бъде пусната есента. Множеството въпроси и оплаквания в интернет пространството сочат, че голяма част от потребителите не са добре запознати с опасностите от инсталиране на бета софтуер и нямат елементарни познания за това, как да се върнат към официалната версия при нужда, така че ако сте решили да пробвате на всяка цена, поне прочетете базовата информация, нужна за подобна стъпка.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

1 Коментар

  1. asa

    Ползвам бетата на iPhone 7 Plus и iPad Pro. Версията за айфона е прекрасна, да има крашове от време на време но върви безупречно бързо. Нямам сериозни проблеми. Дне имах малко време да тествам iPad версията, астори ми се доста бавна и бъгъва но това са впечатления от 15мин тестване. Смятам, че това ще се подобрява всяка седмица. Дев бетата се обновява седмично, поне досега е било така. 🙂

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This