Изберете страница

Внимение! Видеоклип блокира iPhone – ето как да се предпазите!

Нова заплаха дебне всеки iPhone и тя е под формата на видеоклип. Възпроизвеждането му през Safari води до забавяне и пълно сипране на работата на на смартфона.

Клипчето е открито от EverythingApplePro и е във формат .mp4. Всъщност в него няма нищо интересни – вижда се как някой стои до легло и думата „Honey” изписана на екрана. След като го възпроизведат обаче, телефоните стават неизползваеми за няколко минути и в крайна сметка се сриват напълно. Не е ясно защо това клипче има такъв ефект върху операционната система на Apple, но по данни на EverythingApplePro, той е един и същ и за по-старите й версии, чак до iOS 5. При iOS 10.2 beta 3, то действа малко по-различно – предизвиква появата на въртящото се кръгче на екрана, което обикновено означава, че телефонът се изключва.

Този бъг напомня много на текстовото съобщение от преди известно време, което също блокираше iPhone и няма подобно действие, ако се гледа на Android или Windows устройства, което означава, че е кодирано да атакува единствено смартфоните на Apple.

Как да се защитите?

Apple обикновено оправя подобни пробиви в системата със следващата софтуерна актуализация, но докато това се случи, бъдете изключително внимателни при получаване на подозрителни линкове и не ги отваряйте през своя iPhone!

Ако случайно кликнете на такава връзка и се окаже, че това е въпросния клип, можете да оправите телефона си с hard reboot (комбинацията от хоум бутона и този за включване при по-старите модели или бутона за намаляване на звука и този за включване при iPhone 7, задържани за 10 секунди). След като се появи логото на Apple, устройството ще се рестартира нормално. Явно то няма дългосрочен ефект, но все пак подобен бъг е неприятен и смущаващ.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This