Нова заплаха дебне всеки iPhone и тя е под формата на видеоклип. Възпроизвеждането му през Safari води до забавяне и пълно сипране на работата на на смартфона.

Клипчето е открито от EverythingApplePro и е във формат .mp4. Всъщност в него няма нищо интересни – вижда се как някой стои до легло и думата „Honey” изписана на екрана. След като го възпроизведат обаче, телефоните стават неизползваеми за няколко минути и в крайна сметка се сриват напълно. Не е ясно защо това клипче има такъв ефект върху операционната система на Apple, но по данни на EverythingApplePro, той е един и същ и за по-старите й версии, чак до iOS 5. При iOS 10.2 beta 3, то действа малко по-различно – предизвиква появата на въртящото се кръгче на екрана, което обикновено означава, че телефонът се изключва.

Този бъг напомня много на текстовото съобщение от преди известно време, което също блокираше iPhone и няма подобно действие, ако се гледа на Android или Windows устройства, което означава, че е кодирано да атакува единствено смартфоните на Apple.

Как да се защитите?

Apple обикновено оправя подобни пробиви в системата със следващата софтуерна актуализация, но докато това се случи, бъдете изключително внимателни при получаване на подозрителни линкове и не ги отваряйте през своя iPhone!

Ако случайно кликнете на такава връзка и се окаже, че това е въпросния клип, можете да оправите телефона си с hard reboot (комбинацията от хоум бутона и този за включване при по-старите модели или бутона за намаляване на звука и този за включване при iPhone 7, задържани за 10 секунди). След като се появи логото на Apple, устройството ще се рестартира нормално. Явно то няма дългосрочен ефект, но все пак подобен бъг е неприятен и смущаващ.