Изберете страница

Внимение! Видеоклип блокира iPhone – ето как да се предпазите!

Нова заплаха дебне всеки iPhone и тя е под формата на видеоклип. Възпроизвеждането му през Safari води до забавяне и пълно сипране на работата на на смартфона.

Клипчето е открито от EverythingApplePro и е във формат .mp4. Всъщност в него няма нищо интересни – вижда се как някой стои до легло и думата „Honey” изписана на екрана. След като го възпроизведат обаче, телефоните стават неизползваеми за няколко минути и в крайна сметка се сриват напълно. Не е ясно защо това клипче има такъв ефект върху операционната система на Apple, но по данни на EverythingApplePro, той е един и същ и за по-старите й версии, чак до iOS 5. При iOS 10.2 beta 3, то действа малко по-различно – предизвиква появата на въртящото се кръгче на екрана, което обикновено означава, че телефонът се изключва.

Този бъг напомня много на текстовото съобщение от преди известно време, което също блокираше iPhone и няма подобно действие, ако се гледа на Android или Windows устройства, което означава, че е кодирано да атакува единствено смартфоните на Apple.

Как да се защитите?

Apple обикновено оправя подобни пробиви в системата със следващата софтуерна актуализация, но докато това се случи, бъдете изключително внимателни при получаване на подозрителни линкове и не ги отваряйте през своя iPhone!

Ако случайно кликнете на такава връзка и се окаже, че това е въпросния клип, можете да оправите телефона си с hard reboot (комбинацията от хоум бутона и този за включване при по-старите модели или бутона за намаляване на звука и този за включване при iPhone 7, задържани за 10 секунди). След като се появи логото на Apple, устройството ще се рестартира нормално. Явно то няма дългосрочен ефект, но все пак подобен бъг е неприятен и смущаващ.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This