Изберете Страница

Внимание: iPhone 7 няма да може да се ползва с ръкавици!

Както вече разбрахте iPhone 7 идва с нов, чувствителен хоум бутон, който вече не е механичен, а използва технологията taptic engine, за да симулира усещане за обратна връзка у потребителите, подобно на Touch Force тракпада в новите MacBook.

Първоначално това би ви се сторило странно, но със сигурност ще свикнете с усещането с течение на времето. Всъщност липсата на механика осигурява по-малка опасност от повреда и повече защита от проникване на вода и прах, но тази технология разчита на допир, а не на натиск, което означава, че изисква контакт с кожата.

Какво би станало тогава през зимата, навън в студа, когато ви се налага да използвате ръкавици?

Оказва се, че новият хоум бутон работи по-скоро като сензорен екран, отколкото като бутон и съответно изисква директен контакт с кожата, за да реагира, което го прави несъвместим с повечето модели ръкавици.

Пръв на този проблем обърна внимание съоснователят на Relay FM Майк Хърли, който сподели в Twitter своите подозрения, че Touch ID е отговорен за установяване на допир и ако той не „усети“ кожа, бутонът няма да реагира.

Подобни проблеми в миналото имаше и със сензорните дисплеи, но те бяха решени със създаването на специални ръкавици с проводящ материал на върха на пръстите. На пръв поглед изглажда, че това би било решение и в случая с хоум бутона на iPhone 7, но дали всички съществуващи модели такива ръкавици ще работят с новата технология?

Ако тези, които притежавате не вършат работа, това би се оказало голям проблем, защото докато преди беше възможно да събудите телефона с натискане на копчето за включване и да въведете паролата си, вместо да използвате пръвстов отпечатък, то сега, с новата iOS 10 се изисква да натиснете хоум бутона, за да се включи екрана и да предприемете по-нататъшните действия по отключването на телефона.

Освен за отключване, хоум бутонът се използва и за много други функции, като връщане към началния екран, достъп до Siri, активиране на мултитаскинга и прочие. Затова, ако ви се наложи да използвате iPhone 7 с ръкавици, ще трябва или да свалите едната, когато работите с него, или да изберете такива, които са подходящи и осигуряват необходимата проводимост.

Това на пръв поглед изглежда дребен, досаден проблем, който със сигурност не би ви разубедил да си купите новия iPhone 7. Всъщност част от него вече е решена с новата iOS 10, която позволява да видите известията на заключен екран, след като повдигнете телефона, за да светне дисплея.

И все пак, ако ви се налага да отключите телефона, за да направите нещо, което не е достъпно при заключен екран, ще трябва да савлите ръкавицата си и да натиснете хоум бутона с пръст.

Има и един малък трик, който също бихте могли да приложите – след като сте „събудили“ телефона с повдигане, плъзнете на дясно до екрана с уиджетите и цъкнете на някой от тях, така ще се появи полето за въвеждане на парола и ще можете да отключите своя iPhone.

Макар и малко заобиколен, този начин би бил по-приятен от сваляне на ръкавиците при лоши метеорологични условия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This