Изберете страница

Внимание: iPhone 7 няма да може да се ползва с ръкавици!

Както вече разбрахте iPhone 7 идва с нов, чувствителен хоум бутон, който вече не е механичен, а използва технологията taptic engine, за да симулира усещане за обратна връзка у потребителите, подобно на Touch Force тракпада в новите MacBook.

Първоначално това би ви се сторило странно, но със сигурност ще свикнете с усещането с течение на времето. Всъщност липсата на механика осигурява по-малка опасност от повреда и повече защита от проникване на вода и прах, но тази технология разчита на допир, а не на натиск, което означава, че изисква контакт с кожата.

Какво би станало тогава през зимата, навън в студа, когато ви се налага да използвате ръкавици?

Оказва се, че новият хоум бутон работи по-скоро като сензорен екран, отколкото като бутон и съответно изисква директен контакт с кожата, за да реагира, което го прави несъвместим с повечето модели ръкавици.

Пръв на този проблем обърна внимание съоснователят на Relay FM Майк Хърли, който сподели в Twitter своите подозрения, че Touch ID е отговорен за установяване на допир и ако той не „усети“ кожа, бутонът няма да реагира.

Подобни проблеми в миналото имаше и със сензорните дисплеи, но те бяха решени със създаването на специални ръкавици с проводящ материал на върха на пръстите. На пръв поглед изглажда, че това би било решение и в случая с хоум бутона на iPhone 7, но дали всички съществуващи модели такива ръкавици ще работят с новата технология?

Ако тези, които притежавате не вършат работа, това би се оказало голям проблем, защото докато преди беше възможно да събудите телефона с натискане на копчето за включване и да въведете паролата си, вместо да използвате пръвстов отпечатък, то сега, с новата iOS 10 се изисква да натиснете хоум бутона, за да се включи екрана и да предприемете по-нататъшните действия по отключването на телефона.

Освен за отключване, хоум бутонът се използва и за много други функции, като връщане към началния екран, достъп до Siri, активиране на мултитаскинга и прочие. Затова, ако ви се наложи да използвате iPhone 7 с ръкавици, ще трябва или да свалите едната, когато работите с него, или да изберете такива, които са подходящи и осигуряват необходимата проводимост.

Това на пръв поглед изглежда дребен, досаден проблем, който със сигурност не би ви разубедил да си купите новия iPhone 7. Всъщност част от него вече е решена с новата iOS 10, която позволява да видите известията на заключен екран, след като повдигнете телефона, за да светне дисплея.

И все пак, ако ви се налага да отключите телефона, за да направите нещо, което не е достъпно при заключен екран, ще трябва да савлите ръкавицата си и да натиснете хоум бутона с пръст.

Има и един малък трик, който също бихте могли да приложите – след като сте „събудили“ телефона с повдигане, плъзнете на дясно до екрана с уиджетите и цъкнете на някой от тях, така ще се появи полето за въвеждане на парола и ще можете да отключите своя iPhone.

Макар и малко заобиколен, този начин би бил по-приятен от сваляне на ръкавиците при лоши метеорологични условия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This