Изберете Страница

Внимание: iPhone 7 няма да може да се ползва с ръкавици!

Както вече разбрахте iPhone 7 идва с нов, чувствителен хоум бутон, който вече не е механичен, а използва технологията taptic engine, за да симулира усещане за обратна връзка у потребителите, подобно на Touch Force тракпада в новите MacBook.

Първоначално това би ви се сторило странно, но със сигурност ще свикнете с усещането с течение на времето. Всъщност липсата на механика осигурява по-малка опасност от повреда и повече защита от проникване на вода и прах, но тази технология разчита на допир, а не на натиск, което означава, че изисква контакт с кожата.

Какво би станало тогава през зимата, навън в студа, когато ви се налага да използвате ръкавици?

Оказва се, че новият хоум бутон работи по-скоро като сензорен екран, отколкото като бутон и съответно изисква директен контакт с кожата, за да реагира, което го прави несъвместим с повечето модели ръкавици.

Пръв на този проблем обърна внимание съоснователят на Relay FM Майк Хърли, който сподели в Twitter своите подозрения, че Touch ID е отговорен за установяване на допир и ако той не „усети“ кожа, бутонът няма да реагира.

Подобни проблеми в миналото имаше и със сензорните дисплеи, но те бяха решени със създаването на специални ръкавици с проводящ материал на върха на пръстите. На пръв поглед изглажда, че това би било решение и в случая с хоум бутона на iPhone 7, но дали всички съществуващи модели такива ръкавици ще работят с новата технология?

Ако тези, които притежавате не вършат работа, това би се оказало голям проблем, защото докато преди беше възможно да събудите телефона с натискане на копчето за включване и да въведете паролата си, вместо да използвате пръвстов отпечатък, то сега, с новата iOS 10 се изисква да натиснете хоум бутона, за да се включи екрана и да предприемете по-нататъшните действия по отключването на телефона.

Освен за отключване, хоум бутонът се използва и за много други функции, като връщане към началния екран, достъп до Siri, активиране на мултитаскинга и прочие. Затова, ако ви се наложи да използвате iPhone 7 с ръкавици, ще трябва или да свалите едната, когато работите с него, или да изберете такива, които са подходящи и осигуряват необходимата проводимост.

Това на пръв поглед изглежда дребен, досаден проблем, който със сигурност не би ви разубедил да си купите новия iPhone 7. Всъщност част от него вече е решена с новата iOS 10, която позволява да видите известията на заключен екран, след като повдигнете телефона, за да светне дисплея.

И все пак, ако ви се налага да отключите телефона, за да направите нещо, което не е достъпно при заключен екран, ще трябва да савлите ръкавицата си и да натиснете хоум бутона с пръст.

Има и един малък трик, който също бихте могли да приложите – след като сте „събудили“ телефона с повдигане, плъзнете на дясно до екрана с уиджетите и цъкнете на някой от тях, така ще се появи полето за въвеждане на парола и ще можете да отключите своя iPhone.

Макар и малко заобиколен, този начин би бил по-приятен от сваляне на ръкавиците при лоши метеорологични условия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.0.2

Apple пусна iOS 16.0.2

Apple пусна iOS 16.0.2 с корекции на редица грешки, с които собствениците на iPhone 14 се сблъскват тепърва. Ъпдейтът пристига само две седмици след дебюта на iOS 16 и почти веднага след iOS 16.0.1, която беше достъпна само за новите модели от серията iPhone 14 в деня...

Новата функция за тактилна обратна връзка на клавиатурата в iOS 16, може да повлияе на живота на батерията

Новата функция за тактилна обратна връзка на клавиатурата в iOS 16, може да повлияе на живота на батерията

Преди доста години, когато си взех първия iPhone, единственото нещо, което ми липсваше в него беше тактилната обратна връзка на клавиатурата. Това е леката вибрация, която се усеща при натискане на бутон и помага на пишещия бързо лесно да усети, че го е натиснал. Сега...

Слух: iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена

Слух: iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена

Според слуховете, след дебюта на Apple Watch Ultra, следващата година iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена. Тази версия се подкрепя от LeaksApplePro, който пише в Twitter...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This