Изберете Страница

Видео показва как ще работи Face ID в новия iPhone X

Може би е забавно да видим как след предупреждението на Тим Кук да се запази тайната на новите продукти, най-големите течове за тях не идват от анонимни източници, а напротив – от самата Apple и „случайно“ изтекли тестови фирмуери. Както вече знаете, през уикенда това се случи и с GM версията на iOS 11, която е идентична с официалната, а разработчиците не пропуснаха шанса да я анализират и да изровят още някои пикантни подробности за това, което се кани да ни демонстрира Apple утре вечер.

Гилерме Рамбо откри някои интересни препратки, даващи ни поглед върху процеса на настройка на Face ID – системата за лицево разпознаване, която ще замени Touch ID в десетия юбилеен модел iPhone, поради липсата на хоум бутон и респективно на сензора за отпечатъци, вграден в него.

Не е изненада, че процесът на настройка е много подобен на този за Touch ID. Потребителите ще бъдат приканени да държат лицето си пред камерата и да го заснемат от различни ъгли, тъй като според предишните слухове, Face ID ще може да отключва телефона, дори и когато той е поставен на равна повърхност.

След като бъде открито лицето, iOS 11 ще помогне на потребителя до оформи снимката и съответно да подреди функциите, за които ще се използва тя, както е видно от клипа по-долу. Анимациите надали ще се появявят всеки път, когато устройството се отключва, много по-вероятно е те да са част само от процеса за настройка.

Що се отнася до начина, по който софтуерът за разпознаване на лица работи – има голям шанс в него да е вкючена технологията на придобитата наскоро израелска компания Realface, за която се твърди, че е невероятно точна и бърза. Подробности по самия хардуер и процеса на заснемане разкри и популярния анализатор Минг-Чи Куо, който разказа за Face ID в своите бележки към инвеститорите.Тя ще се основава на 4 компонента, които се намират в горната част – структуриран светлинен предавател, структуриран приемник на светлината, предната камера на устройството и сензор за близост. Структурните модели на светлина ще се използват от устройството и софтуера, за да заснемат информация за дълбочината, преди да бъдат интегрирани с данните от предната камера, които след това се сливат с усъвършенствани софтуерни изчисления, за да формират 3D изображение на това, което всъщност „вижда“ камерата.

„Структурираните светлинни модули са матрични решетки с вертикална кухина (VCSEL), работещи в инфрачервения спектър. Те се използват за събиране на информация за дълбочината, която се интегрира с двуизмерните изображения от предната камера, използвайки софтуерни алгоритми, които комбинират данните и създават композитно 3D изображение“.

Сензорът за близост пък, ще бъде използван от системата, за да осигури незабавни сигнали за потребителя на база разстоянието от устройството, поради ограниченията по отношение на мястото.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.0.2

Apple пусна iOS 16.0.2

Apple пусна iOS 16.0.2 с корекции на редица грешки, с които собствениците на iPhone 14 се сблъскват тепърва. Ъпдейтът пристига само две седмици след дебюта на iOS 16 и почти веднага след iOS 16.0.1, която беше достъпна само за новите модели от серията iPhone 14 в деня...

Новата функция за тактилна обратна връзка на клавиатурата в iOS 16, може да повлияе на живота на батерията

Новата функция за тактилна обратна връзка на клавиатурата в iOS 16, може да повлияе на живота на батерията

Преди доста години, когато си взех първия iPhone, единственото нещо, което ми липсваше в него беше тактилната обратна връзка на клавиатурата. Това е леката вибрация, която се усеща при натискане на бутон и помага на пишещия бързо лесно да усети, че го е натиснал. Сега...

Слух: iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена

Слух: iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена

Според слуховете, след дебюта на Apple Watch Ultra, следващата година iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена. Тази версия се подкрепя от LeaksApplePro, който пише в Twitter...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This