iOS 11 все още е във фаза на бета тестове, но освен с нормалните за такъв софтуер дребни бъгове, тя изглежда идва и с един сравнително голям недостатък по отношение на сигурността, който позволява да се активират някои функции, когато устройството е заключено към iCloud.

Всъщност както знаете, когато iPhone е заключен към конкретен профил, защитата е такава, че никой не би трябвало да може да го активира, или да извършва каквото и да е с него, без да знае идентификационните данни. Този механизъм на заключване, наречен Activation Lock, беше създаден от Apple, за да се гарантира, че при загуба или кражба на устройството и евентуалната му препродажба на трети лица, то няма да може да се отключи и използва, като така трябваше и да се намали риска за личните данни в него.

Всичко това е точно така, стига да не използвате бета 1 или 2 на iOS 11, които действително позволяват достъп до някои части на системата, без да е необходимо да се знаят точните данни. Уязвимостта беше демонстрирана в клип на You Tube канала EverythingApplePro и определено е притеснителна. Разбира се Apple ще трябва да се погрижи за отстраняването на този проблем в следващите бета версии, предназначени както за разработчици, така и за публични тестери, за да бъдем отново уверени в сигурността на любимите ни устройства есента, когато iOS 11 бъде пусната официално.