В понеделник вечерта Apple пусна поредната пета бета версия на iOS 11, предназначена за разработчици, която съдържа различни подобрения в стабилността, но и такива в потребителския интерфейс, които наистина са любопитни.

Може би си спомняте синхронизацията на iMessage с iCloud, която Apple спомена по време на своята конференция през юни? Е, тя вече не е налице, поне в тази версия на операционната система и не става ясно какво точно се случва с нея и дали е била отхвърлена, или ще се завърне в някоя от следващите актуализации.

Любопитното е, че компанията избра точно този релийз, за да популяризира режима Portrait mode, за който има нова страница, видима само за притежателите на iPhone 7 Plus. Следващата основна функция е свързана с 32 битовите приложения, които както се очакваше вече не се поддържат в iOS 11 и това става официално именн с петата бета версия.

Другите промени включват леки козметични изменения в приложенията за настройки и камера, по-малки глифове в това за времето и нов интерфейс за музиката, контролния център и екрана за заключване. Spotlight Search сега остава в горната част на екрана, когато разглеждате уиджетите, лентата за състояние е червена при запис на екрана, вместо синя, а приложенията, които използват местоположението ви, губят синия си банер. Ще откриете и нова страница с настройки за SOS и нов рингтон за повикванията във FaceTime. Потребителите на iPad получават нов мултитаскинг начален екран и нова анимация за слайдове при достъпа до него. Всички тези промени, можете да видите в клипа на 9to5Mac по-горе.