Само преди броени дни, любимият ни iPhone навърши десет години, но процесът на разработването му е отнел повече от две години, преди Стив Джобс да реши, че смартфонът е достатъчно добър, за да бъде представен пред публика.

Това видео показва оригинални прототипи, които работят с iPod базиран софтуер, контролиран от цифрово колелце, подобно на това на плейърите. За наше щастие, тази идея не е успяла да надделее, но благодарение на Сони Диксън, можете да видите, как са изглеждали два от прототипите с имена P1 и Р2. Р1 е идея на Тони Фадел, гуруто на iPod, който твърди, че именно този потребителски интерфейс е бил първата опция за iPhone, преди Скот Форстал да създаде и развие iPhone OS и да предложи прототипа P2.

Според Диксън, това са най-ранните етапи от развитието на смартфона и подобни устройства е почти невъзможно да бъдат намерени. Те имат пластмасови екрани, сурови декоративни рамки и незавършени хоум бутони, като обикновено функционират само за да демонстрират концепцията за софтуера.

Разбира се от тогава iPhone е извървял дълъг път и неговата iOS не може да се сравнява с тези първи прототипи, но е добре да знаем, от къде е тръгнало всичко, нали?