Изберете страница

Вашият Apple Watch може да предскаже заразяване с COVID-19

Apple Watch може да ви помогне да разберете, че сте се заразили с COVID-19, дори и ако нямате симптоми. Това ще стане благодарение на възможностите му за наблюдение на пулса.

Според CBS News, нови медицински проучвания са установили, че Apple Watch, както и други интелигентни часовници, могат да открият “фини промени в сърдечния ритъм на индивида”, които потенциално сочат зараза с коронавирус, дори и ако изглежда, че липсват симптоми към този момент.

Изследването е проведено от Mount Sinai Health и анализира способността на Apple Watch да оценява вариабилността на сърдечния ритъм, чрез измерване на интервалите между ударите на сърцето. Данните се базират на 297 здравни работници, носили устройството в продължение на пет месеца, от 29 април до 29 септември.

Учените заключват, че COVID-позитивните индивиди са склонни да показван малки вариации във времето между сардечните удари, в сравнение с тези, които не са заразени. Това позволява заболяването да се предскаже, преди да са се появили други симптоми. Най-важното може би е, че часовникът може да идентифицира и безсимптомните случаи, които потенциално са най-опасни за околните.

Друго проучване е проведено от Станфордския университет и в него освен Apple Watch, са участвали и други фитнес тракери от марки като Garmin и Fitbit. Резултатите му предполагат, че 81% от положителните за COVID-19 участници, са имали промени в сърдечната честота в покой до девет дни, преди да развият симптоми.

Експертите се надяват интелигентните часовници да изиграят жизненоважна роля за справянето с пандемията, а и с други заразни заболявания. Въпреки, че Apple все още не е въвела подходящ софтуер, който ще подпомогне потребителите да откриват симптомите на COVID-19 по-рано, тези които искат да следят цялостно здравословното си състояние, могат да се възползват от другите функции на часовника.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This