Изберете страница

Българското приложение 0700 вече е с нова версия, благодарение на Димитър Стоянов

С огромно удоволствие ви представям историята на втората версия на така полезното и най-вече българско приложение 0700, разказана от неговите създатели:

От дълго време iOS (iPhone) приложението не беше ъпдейтвано и това ни тежеше на съвестта. Пробвахме да го обновим сами, но липсата на опит със Swift (езика, на който се пишат iOS приложения) каза своето – справяхме се трудно, не знаехме терминологията, с която да търсим в гугъл, и това ни отнемаше адски много време. Бяхме със смесени чувства и не се връщахме с охота да разработваме, понеже знаехме какво ще ни коства като дисциплина.

Пробвахме да намерим доброволец

Осъзнавайки, че вътрешният ресурс не е достатъчен, решихме да пробваме да намерим ентусиаст, който би се присъединил към екипа, за да ни удари едно рамо. Осъзнавайки, че задачата съвсем не е лесна, пробвахме да намерим ентусиаст в един от най-активните форуми за Apple новини – https://bgiphone.com/. След това се свързахме с един от най-големите новинарски сайтове за Apple новини в България – Apple Fans Bulgaria, които ни подкрепиха с новина в сайта. От друга страна, моя колега Кристиан Серафимов ми спомена за преподавателя Емил Атанасов, който води курс по Swift във Факултета по Математика и Информатика (ФМИ) към Софийски Университет. Писахме студен имейл на Емил, съзнавакйки, че шансът за отговор е минимален.

Успяхме да намерим

В пълен противовес на нашите очаквания, Емил отговори на нашия имейл и със светкавична реакция го препрати на студенти, изкарали курса във ФМИ. На същата вечер получихме следния имейл от Димитър Стоянов:

Здравейте, г-н Тенев!

Казвам се Димитър и разбрах от Емил Атанасов за проекта 0700, който сте разработили преди година и с удоволствие бих помогнал за доизграждането му.
Аз съм изкарал двата курса на Емил и съм iOS програмист в голяма фирма от малко над половин година. Все още трупам знания, но смятам че имам нужните умения да Ви помогна.
С удоволствие бих искал да разбера какви са задачите, които трябва да бъдат реализирани и да се включа в тях.
Технически възпрепятстван съм в момента, понеже нямам лична машина на Епъл, на която да разработвам, но смятам, че съвсем скоро ще успея да си осигуря.
Ще очаквам вашия отговор с допълнителна информация.

Поздрави,
Димитър Стоянов

От там се започна приключението за ъпдейтването. Димитър прецени, че съществуващият код не е толкова добре написан и реши да пренапише из основи приложението. Обратната връзка, която получихме от потребители, свидетелства, че резултатът е впечатляващ.

Маркиране на номер като любим

Първата и най-важна функционалност, която въведохме, е опцията потребителят да маркира любимите си номера.

След като даден номер бива маркиран като любим, той бива визуализиран най-отгоре на списъка и предоставя скоростен начин даден номер да бъде избран. По този начин на потребителя няма да му се налага всеки път да търси един и същ контакт, които използва често. Някои потребители дори ги търсят на ежедневна база. Със сигурност ще бъде оценено доста.

Детайли към номер

Чрез детайлите потребителите имат достъп до допълнителна информация като имейла на институцията, нейната категория, кога е била добавена, кога обновена. Добавена е и опцията за сигнализация при нередност. Ако даден номер спре да работи, потребителят бързо и лесно би могъл да сигнализира към нас и ние да пробваме да открием друг работещ.

Индикация за нови номера

Когато добавим нов номер, потребителят ще получи индикация за това. Макар и да не носи особено голяма добавена стойност, тази функционалност илюстрира, че има „живот“ в услугата.

Заявка за добавяне на номер

В случай, че не откриете институция, ще откриете опция да подадете заявка към нас. Вече сме отговорили над 1000 запитвания от потребители на Android и нямаме търпение и iOS потребителите да започнат да ни пращат заявки. Кликайки върху синия бутон потребителят може лесно да ни изпрати запитване по имейл.

Преработени категории

Функционалността за категории е изцяло преработена и предоставя възможността да се „сгъват“ и „разгъват“. По този начин потребителя ще вижда наведнъж абсолютно всички категории и ще избере коя да разгледа. До сега това не беше възможно и всички категории бяха „разгънати“.

Опция за премахване на рекламите

Рекламата е доста дискретна, но въпреки това има потребители, които ги дразни. За тях добавихме фукнционалност за премахване на рекламата, като оставихме на тях възможността да изберат на каква цена. По този начин измерваме удовлетвореността на потребителите. Често Android потребителите предпочитат втория вариант, а някои от тях купуват и последния.

Приложението има offline (възможност за работа без интернет) режим

Приложението вече работи и без да има нужда от интернет. Преди това не беше възможно, тъй като контактите не се запазваха на устройството и всеки път беше нужна връзка с интернет, за да се изтеглят наново.

Новата версия записва контактите на устройството и те могат да бъдат показани и без да има нужда от интернет. При възобновяване на връзката, биват изтегляни и новите контакти.

Преминахме през сериозен процес на тестване

При разработката на софтуер, колкото повече хора го тестват, толкова повече гледни точки може да събере разработчикът. Доста доброволци изявиха желание да ни помогнат с тестването и споделиха своята обратна връзка, която ние приоритизирахме и внедрихме.


Специални благодарности на Емил Атанасов, Христина Петкова, Георги Димив, Георги Георгиев, Милен Райнов, Явор Ташев, Атанас Иванов, Кристиан Кръстев, Александър Гаров, Джон Календжиев, Николай Георгиев и Красимир Господинов. Огормни благодарности и на Калин Лозев, който
успя да открие подъл бъг, който бяхме пропуснали. Откри го в момент, в който бяхме засили публичната версия и трябваше да я откажем, за да отработим бъга. Самият бъг се появяваше когато даден потребител има любим номер в категория. Логиката при кликане на номер спираше да работи правилно и когато се кликнеше на един контакт, то отваряше долния. За да не остане всичко само на думи, подарихме ваучер за премахване на рекламите на всеки един помогнал ни с тестването.

Разработихме ъпдейта с голямо удоволствие

В долните редове ще прочетете за всеки един от дейно участващите в ъпдейта, какво е било за него да бъде част от процеса.

Димитър Стоянов

През времето, което отделих, за да подпомогна разработката на 0700 добих множество нови знания и умения не само от техническа гледна точка, а и благодарение на факта, че по време на създаването на приложението ми се наложи да общувам пряко с потребители и да правя промени в движение на база техните препоръки, което беше нещо ново за мен. Надявам се приложението да продължава да бъде така полезно, както на сегашната потребителска база, така и на нови потребители.

Димитър Стоянов

Емил Атанасов

Радвам се, че ще имаме нова версия, на която ще могат да се радват повече потребители. Аз лично изпозлвам апп-а когато трябва да звъня на 0700 номера. Препоръчвам го и на приятели.

Браво на Митко, който за много кратък период от време успя да навлезе в проекта и да направи необходимите промени.

За мен наученото от този проект е – че когато се съберат мотивирани хора на едно място – нещата се получват с лекота, независимо трудностите пред които са изправени всички. Имахме идея, събрахме хора с опит и мотивация и сега имаме работещ продукт! Основанта заслуга отива при Митко, който показа наученото в университета и в работата, как влиза ударно в практитката!

Чудесна екипна работа от ваша страна!

Емил Атанасов

Пламен Тенев

За мен беше удоволствие да се запозная и да имам честта да работя с Емил и Димитър! Комуникацията се случваше с лекота, а резултатът е феноменален.

Давам си равносметка, че ако бяхме възложили на фирма да изпълни надграждането на приложението, тя би вложила минималното, за да изпълни сключеният договор, докато Димитър вложи толкова много желание и страст, което за мен е тайната съставка в един проект. Димитър надмина всички очаквания, пое инциативата изцяло и мина през целият процес от разработване до създаване на скрийншоти и публикуване. Генерира също така политика за поверителност, тъй като беше нужна на Apple.

Най-ценният урок, който научих покрай работата си с Димитър и Емил, е, че устойчиви резултати се достигат когато мотивацията идва отвътре.

Пламен Тенев

Няма ненаказано добро

Димитър Стоянов разработи версията напълно доброволно за iOS общността в българия. Смятаме, че няма ненаказано добро и ако сте благодарни за ъпдейта бихте могли да подкрепите инициативата с дарение на този линк

Скрийншоти от старата версия

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This