Изберете страница

Бъдещите устройства на Apple ще могат да бъдат контролирани с ултра прецизно проследяване на очите

В унисон с притесненията на хората, във връзка с коронавируса и нуждата непрекъснато да докосват различни, потенциално замърсени повърхности, Службата за патенти и търговски марки на САЩ публикува заявка за патент на Apple, описваща метод, който ще позволи да се контролира интерфейса с поглед.

В документите е отбелязано, че “съществуващите компютърни системи, сензори и приложения не осигуряват адекатно дистанционно проследяване на очите за електронни устройства, които се движат спрямо потребителя”. Описано е приложение за проследяване на очите като “монтиран на главата дисплей, който се дижи с потребителя и може да осигури проследяване на очите”. Всъщност това може би хвърля известна светлина върху слуховете за очилата, разработвани от компанията, които ще се използват за добавена и виртуално реалност, подобно на представеното миналата година HTC Vive Pro Eye. Функцията ще даде възможност за проследяване и анализ на движението, вниманието и фокуса на очите, което ще може да се използва за създаване на по-отзивчиви и потапящи виртуални симулации и подобряване на сценарии за обучение с VR.

Системата на Apple описва подхода на Sensor Fusion, в който посоката на поглед се идентифицира, чрез проследяване на две места в 3D координатна система, с помощта на един активен източник на осветление и данни за дълбочина.

Устройството може да има един, или повече процесори и сензори за изображение, плюс източник на осветяване и ще открива атрибути на окото, възоснова на различия в пикселите, свързани с различна дължина на светлинната вълна в първо изображение на окото. Но да не навлизаме в сложни технически подробности, както се обяснява в заявката за патент, то ще може да прецени посоката на погледа като направи множество снимки на окото и ги преобразува в 3D места, чието проследяване би позволило точна преценка.

Фактът, че компанията се позовава на монтиран на главата дисплей в своята заявка, не е гаранция, че ще видим точно това. Илюстрациите в патента показват също iPhone и iMac, следователно гигантът може да се интересува от бъдещи функции на интерфейса в различни платформи. Всъщност Apple вече е изследвала проследяването на очи, включително и на двама души, а дали настоящият патент ще се превърне в реално устройство, или функция, или ще остане само на хартия, все още няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This