Изберете Страница

Бъдещите устройства на Apple ще могат да бъдат контролирани с ултра прецизно проследяване на очите

В унисон с притесненията на хората, във връзка с коронавируса и нуждата непрекъснато да докосват различни, потенциално замърсени повърхности, Службата за патенти и търговски марки на САЩ публикува заявка за патент на Apple, описваща метод, който ще позволи да се контролира интерфейса с поглед.

В документите е отбелязано, че “съществуващите компютърни системи, сензори и приложения не осигуряват адекатно дистанционно проследяване на очите за електронни устройства, които се движат спрямо потребителя”. Описано е приложение за проследяване на очите като “монтиран на главата дисплей, който се дижи с потребителя и може да осигури проследяване на очите”. Всъщност това може би хвърля известна светлина върху слуховете за очилата, разработвани от компанията, които ще се използват за добавена и виртуално реалност, подобно на представеното миналата година HTC Vive Pro Eye. Функцията ще даде възможност за проследяване и анализ на движението, вниманието и фокуса на очите, което ще може да се използва за създаване на по-отзивчиви и потапящи виртуални симулации и подобряване на сценарии за обучение с VR.

Системата на Apple описва подхода на Sensor Fusion, в който посоката на поглед се идентифицира, чрез проследяване на две места в 3D координатна система, с помощта на един активен източник на осветление и данни за дълбочина.

Устройството може да има един, или повече процесори и сензори за изображение, плюс източник на осветяване и ще открива атрибути на окото, възоснова на различия в пикселите, свързани с различна дължина на светлинната вълна в първо изображение на окото. Но да не навлизаме в сложни технически подробности, както се обяснява в заявката за патент, то ще може да прецени посоката на погледа като направи множество снимки на окото и ги преобразува в 3D места, чието проследяване би позволило точна преценка.

Фактът, че компанията се позовава на монтиран на главата дисплей в своята заявка, не е гаранция, че ще видим точно това. Илюстрациите в патента показват също iPhone и iMac, следователно гигантът може да се интересува от бъдещи функции на интерфейса в различни платформи. Всъщност Apple вече е изследвала проследяването на очи, включително и на двама души, а дали настоящият патент ще се превърне в реално устройство, или функция, или ще остане само на хартия, все още няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This