Изберете страница

Бивш служител на Apple е арестуван за кражба на тайни, свързани с Apple Car

Служител на Apple, който е изтеглил плановете на компанията за собствена платформа за управление на автомобили и се опитал да избяга с тях в Китай, беше арестуван. Сяолянг Джанг е признал за плановете си да се присъедини към китайска компания на име Xiaopeng Motors, след като е бил задържан на 7 юли, на летището в Сан Хосе.

“Apple приема много сериозно поверителността и защитата на интелектуалната собственост“ обяви представител на компанията. „Работим с властите по този въпрос и ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че този индивид и всички други участници, ще понесат отговорността за действията си“.

Джан е бил назначен в Apple като хардуерен системен инженер. След това през април той излиза в отпуск по бащинство заради раждането на детето си и пътува до Китай, а когато се връща, обявява, че възнамерява да подаде оставка. Въпреки това порверките за сигурност показват, че е посетил кампуса на Apple докато е бил в отпуск и е извършил „обширни търсения в тайната база данни“, за да изтегли важни файлове, което не става ясно как е възнамерявал да използва. Сега Джанг е заплашен от 10 години затвор и глоба от 250 000 долара.

Говори се, че Apple има екип от стотици инженери, работещи по технология за самоуправление на кола, въпреки че все още не е ясно какво се надява да постигне компанията с нея. Нейните амбиции може да са се променили, както сочат някои източници и вече да са фокусирани върху изграждането на навигационна система и докато компанията не споделя публично плановете си, има доказателства, в подкрепа на тези спекулации. По-рано тази година, компанията предупреди своите служители за сериозните последици от изтичането на информация, а по време на управлението на Стив Джобс беше използвана практика на нарочно захранване на заподозрените за изтичания служители с грешна информация, за да може да се проследи дали тя ще се появи в пресата.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This