Apple обяви iPhone 13 само преди дни, но бенчмарк тестовете на устройствата вече започват да се появяват. Не е изненада, че новите телефони на компанията са по-бързи от предшествениците си, но резултатите също така показват отново, че Apple е приблизително поколение или повече пред Android конкуренцията, що се отнася до сурова енергия.

За справка, при използване на популярните Geekbench 5 тестове, устройства от висок клас със Snapdragon 888, най-разпространения флагмански процесор, са склонни да постигнат приблизително 1100 точки при едноядрените и 3500 при многоядрените тестове. Ето например OnePlus 9 Pro:

Това обаче означава изоставане от процесора A14 Bionic в iPhone 12 Pro Max, който отбелязва приблизително 1600 и 4100 точки в двата теста. Трябва да отбележим още и това, че iPhone 12 стартира доста преди Snapdragon 888 дори да бъде обявен:

Що се отнася до новия iPhone 13 и неговия A15 Bionic, това не е най-драматичният скок в производителността, но Apple запазва своето предимство:

Съчетано с оптимизацията и тясната интеграция със собствения софтуер на компанията, iPhone просто изпреварва всеки телефон с Android по отношение на сурова производителност.

Надеждата в противниковия лагер беше собствения чип на Google – Tensor, но възоснова на ранните течове, изглежда, че и той няма да настигне този на Apple. Все пак Google обяви, че чипът й е много по-фокусиран върху задачи за машинно обучение, отколкото върху традиционните показатели за скорост.

Въпреки, че бенчмарк тестовете нямат толкова голямо значение при ежедневна употреба, iPhone все още има с какво да се похвали пред Android феновете, що се отнася до чиста производителност.