Изберете Страница

Безжичното зареждане за iPhone вече е факт, но цената му е вашата батерия

Безжичното зареждане за iPhone 8 и iPhone X звучеше твърде добре, за да е истина и всъщност всеки подсъзнателно се питаше къде е уловката. Отговор на този въпрос дава Адриян Кингсли-Хюз, сътрудник на ZDNet и той най-вероятно нама да ви хареса:

Батерията се износва по-бързо с този метод на зареждане и не държи така дълго, в сравнение с използването на стандартен кабел

Тези изводи Хюз прави възоснова на твърдението на Apple, че батерията на iPhone е „предназначена да задържа 80% от първоначалния си капацитет 500 цикъла на презареждане“ и това, че неговият телефон ще направи тези цикли за около година и половина, докато се очаква повечето устройства да поддържат капацитет до 80% през първите две или три години употреба. Трябва да се има предвид също така и факта, че със стареенето на батерията, тя вече не държи толкова, колкото в началото и презарежданията стават все по-чести.

След около 6 месеца използване на телефона, от както Адриян използва безжичния метод, той вече е достигнал 135 цикъла на презареждане, което означава, че батерията непрекъснато работи на зареждане и гарантира по-бързото й износване. За статистиката си, той използва приложението за macOS – CoconutBattery , което дава достъп до броя цикли на батерията. Всъщност подобни подозрения имаха в миналото и Android потребителите, които използват устройства с индуктивно зареждане.

Така по пътя на логиката, същият iPhone ще достигне 450 цикъла на презареждане за около 18 месеца, а 500 – малко след това, докато преди тези 500 цикъла, гарантирани от Apple за задържане на до 80% от капацитета на батерията, се правеха за около 36 месеца, или почти два пъти по-дълго. Т.е., ако Хюз не промени навиците си, ще трябва да смени батерията на своя телефон, или самия него след година и половина.

Разбира се има инструменти, които автоматично изключват процеса, когато телефонът се зареди напълно, за да се избегне презареждане, но това все още натоварва батерията. Проблемът е, че при използване на безжично зарядно, батерията само се допълва, което означава, че преминаването от кабел към такова зарядно, не прекъсва процеса и циклите се завършват още по-бързо, а навикът телефона да се оставя на зарядното, когато е в покой, утежнява нещата. Да, несъмнено това е голямо удобство и докато безжичното зареждане става все по-популярно, добре е да знаете, че удобството има своята цена и тя е намаляване живота на батерията ви.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

През последната седмица множество потребители се оплакаха, че новите им iPhone 15 и 15 Pro прегряват и работят при необичайно високи температури. В отговор на тези оплаквания, Apple обяви, че предстои софтуерна актуализация, която ще отстрани проблемите. Трябва да...

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип, коментира известният анализатор Минг-Чи Куо, след като през последните дни в интернет пространството се появиха редица оплаквания от страна на потребители на устройствата. Първоначално се...

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This