Изберете Страница

Безжичното зареждане за iPhone вече е факт, но цената му е вашата батерия

Безжичното зареждане за iPhone 8 и iPhone X звучеше твърде добре, за да е истина и всъщност всеки подсъзнателно се питаше къде е уловката. Отговор на този въпрос дава Адриян Кингсли-Хюз, сътрудник на ZDNet и той най-вероятно нама да ви хареса:

Батерията се износва по-бързо с този метод на зареждане и не държи така дълго, в сравнение с използването на стандартен кабел

Тези изводи Хюз прави възоснова на твърдението на Apple, че батерията на iPhone е „предназначена да задържа 80% от първоначалния си капацитет 500 цикъла на презареждане“ и това, че неговият телефон ще направи тези цикли за около година и половина, докато се очаква повечето устройства да поддържат капацитет до 80% през първите две или три години употреба. Трябва да се има предвид също така и факта, че със стареенето на батерията, тя вече не държи толкова, колкото в началото и презарежданията стават все по-чести.

След около 6 месеца използване на телефона, от както Адриян използва безжичния метод, той вече е достигнал 135 цикъла на презареждане, което означава, че батерията непрекъснато работи на зареждане и гарантира по-бързото й износване. За статистиката си, той използва приложението за macOS – CoconutBattery , което дава достъп до броя цикли на батерията. Всъщност подобни подозрения имаха в миналото и Android потребителите, които използват устройства с индуктивно зареждане.

Така по пътя на логиката, същият iPhone ще достигне 450 цикъла на презареждане за около 18 месеца, а 500 – малко след това, докато преди тези 500 цикъла, гарантирани от Apple за задържане на до 80% от капацитета на батерията, се правеха за около 36 месеца, или почти два пъти по-дълго. Т.е., ако Хюз не промени навиците си, ще трябва да смени батерията на своя телефон, или самия него след година и половина.

Разбира се има инструменти, които автоматично изключват процеса, когато телефонът се зареди напълно, за да се избегне презареждане, но това все още натоварва батерията. Проблемът е, че при използване на безжично зарядно, батерията само се допълва, което означава, че преминаването от кабел към такова зарядно, не прекъсва процеса и циклите се завършват още по-бързо, а навикът телефона да се оставя на зарядното, когато е в покой, утежнява нещата. Да, несъмнено това е голямо удобство и докато безжичното зареждане става все по-популярно, добре е да знаете, че удобството има своята цена и тя е намаляване живота на батерията ви.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар