Безжичното зареждане за iPhone 8 и iPhone X звучеше твърде добре, за да е истина и всъщност всеки подсъзнателно се питаше къде е уловката. Отговор на този въпрос дава Адриян Кингсли-Хюз, сътрудник на ZDNet и той най-вероятно нама да ви хареса:

Батерията се износва по-бързо с този метод на зареждане и не държи така дълго, в сравнение с използването на стандартен кабел

Тези изводи Хюз прави възоснова на твърдението на Apple, че батерията на iPhone е „предназначена да задържа 80% от първоначалния си капацитет 500 цикъла на презареждане“ и това, че неговият телефон ще направи тези цикли за около година и половина, докато се очаква повечето устройства да поддържат капацитет до 80% през първите две или три години употреба. Трябва да се има предвид също така и факта, че със стареенето на батерията, тя вече не държи толкова, колкото в началото и презарежданията стават все по-чести.

След около 6 месеца използване на телефона, от както Адриян използва безжичния метод, той вече е достигнал 135 цикъла на презареждане, което означава, че батерията непрекъснато работи на зареждане и гарантира по-бързото й износване. За статистиката си, той използва приложението за macOS – CoconutBattery , което дава достъп до броя цикли на батерията. Всъщност подобни подозрения имаха в миналото и Android потребителите, които използват устройства с индуктивно зареждане.

Така по пътя на логиката, същият iPhone ще достигне 450 цикъла на презареждане за около 18 месеца, а 500 – малко след това, докато преди тези 500 цикъла, гарантирани от Apple за задържане на до 80% от капацитета на батерията, се правеха за около 36 месеца, или почти два пъти по-дълго. Т.е., ако Хюз не промени навиците си, ще трябва да смени батерията на своя телефон, или самия него след година и половина.

Разбира се има инструменти, които автоматично изключват процеса, когато телефонът се зареди напълно, за да се избегне презареждане, но това все още натоварва батерията. Проблемът е, че при използване на безжично зарядно, батерията само се допълва, което означава, че преминаването от кабел към такова зарядно, не прекъсва процеса и циклите се завършват още по-бързо, а навикът телефона да се оставя на зарядното, когато е в покой, утежнява нещата. Да, несъмнено това е голямо удобство и докато безжичното зареждане става все по-популярно, добре е да знаете, че удобството има своята цена и тя е намаляване живота на батерията ви.