Изберете Страница

Бащата на литиево-йонната батерия предлага ново, три пъти по-добро решение

Ново откритие може би ще проправи път за батерии, които ще издържат повече и най-вече няма да се взривяват. Пробивът идва от страна на екип инженери, ръководени от Джон Гуденоу, който всъщност е създателят на литиево-йонната батерия, масово използвана днес в потребителската електроника.

Изследването е публикувано в Energy & Environmental Science през декември и популяризирано от Университета в Тексас миналата седмица и показва едно бъдещо „твърдо състояние“ (solid-state) на батерията, което потенциално може да задържи до три пъти повече енергия и се зарежда по-бързо от сегашните варианти.

Проектът все още е в ранен стадий на развитие, но ще избегне една от най-важните части на днешните литиево-йонни батерии – течния електролит, който ще бъде заменен от стъклен компонент. Така батерията ще може да съхранява повече енергия и същевременно да бъде много по-стабилна, като това ще предотврати образуването на метални дендрити, които проникват през течния електролит и предизвикват късо съединение и експлозии.

Изследователите казват, че стъкления електролит ще им позволи и да заменят лития с натрий, който може да бъде извлечен от морската вода и е значително по-евтин вариант, а новите батерии ще са не само по-мощни, но и по-икономични. Те ще могат да работят в екстрмни условия до -20 градуса температура и това ще е голям пробив и за автомобилната индустрия, където се налага работа в подобни метеорологични условия.

Всичко това звучи вълнуващо, но ще отнеме много време, докато технологията се усъвършенства и намери своя път към любимите ни електронни джаджи, а екипът учени се надява да работи с производителите на батерии, за да го реализира и да намали риска от инциденти, увеличавайки същевременно производителността.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This