Изберете страница

Бащата на литиево-йонната батерия предлага ново, три пъти по-добро решение

Ново откритие може би ще проправи път за батерии, които ще издържат повече и най-вече няма да се взривяват. Пробивът идва от страна на екип инженери, ръководени от Джон Гуденоу, който всъщност е създателят на литиево-йонната батерия, масово използвана днес в потребителската електроника.

Изследването е публикувано в Energy & Environmental Science през декември и популяризирано от Университета в Тексас миналата седмица и показва едно бъдещо „твърдо състояние“ (solid-state) на батерията, което потенциално може да задържи до три пъти повече енергия и се зарежда по-бързо от сегашните варианти.

Проектът все още е в ранен стадий на развитие, но ще избегне една от най-важните части на днешните литиево-йонни батерии – течния електролит, който ще бъде заменен от стъклен компонент. Така батерията ще може да съхранява повече енергия и същевременно да бъде много по-стабилна, като това ще предотврати образуването на метални дендрити, които проникват през течния електролит и предизвикват късо съединение и експлозии.

Изследователите казват, че стъкления електролит ще им позволи и да заменят лития с натрий, който може да бъде извлечен от морската вода и е значително по-евтин вариант, а новите батерии ще са не само по-мощни, но и по-икономични. Те ще могат да работят в екстрмни условия до -20 градуса температура и това ще е голям пробив и за автомобилната индустрия, където се налага работа в подобни метеорологични условия.

Всичко това звучи вълнуващо, но ще отнеме много време, докато технологията се усъвършенства и намери своя път към любимите ни електронни джаджи, а екипът учени се надява да работи с производителите на батерии, за да го реализира и да намали риска от инциденти, увеличавайки същевременно производителността.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This