Изберете Страница

Бащата на литиево-йонната батерия предлага ново, три пъти по-добро решение

Ново откритие може би ще проправи път за батерии, които ще издържат повече и най-вече няма да се взривяват. Пробивът идва от страна на екип инженери, ръководени от Джон Гуденоу, който всъщност е създателят на литиево-йонната батерия, масово използвана днес в потребителската електроника.

Изследването е публикувано в Energy & Environmental Science през декември и популяризирано от Университета в Тексас миналата седмица и показва едно бъдещо „твърдо състояние“ (solid-state) на батерията, което потенциално може да задържи до три пъти повече енергия и се зарежда по-бързо от сегашните варианти.

Проектът все още е в ранен стадий на развитие, но ще избегне една от най-важните части на днешните литиево-йонни батерии – течния електролит, който ще бъде заменен от стъклен компонент. Така батерията ще може да съхранява повече енергия и същевременно да бъде много по-стабилна, като това ще предотврати образуването на метални дендрити, които проникват през течния електролит и предизвикват късо съединение и експлозии.

Изследователите казват, че стъкления електролит ще им позволи и да заменят лития с натрий, който може да бъде извлечен от морската вода и е значително по-евтин вариант, а новите батерии ще са не само по-мощни, но и по-икономични. Те ще могат да работят в екстрмни условия до -20 градуса температура и това ще е голям пробив и за автомобилната индустрия, където се налага работа в подобни метеорологични условия.

Всичко това звучи вълнуващо, но ще отнеме много време, докато технологията се усъвършенства и намери своя път към любимите ни електронни джаджи, а екипът учени се надява да работи с производителите на батерии, за да го реализира и да намали риска от инциденти, увеличавайки същевременно производителността.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ. След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This