Изберете страница

Бащата на литиево-йонната батерия предлага ново, три пъти по-добро решение

Ново откритие може би ще проправи път за батерии, които ще издържат повече и най-вече няма да се взривяват. Пробивът идва от страна на екип инженери, ръководени от Джон Гуденоу, който всъщност е създателят на литиево-йонната батерия, масово използвана днес в потребителската електроника.

Изследването е публикувано в Energy & Environmental Science през декември и популяризирано от Университета в Тексас миналата седмица и показва едно бъдещо „твърдо състояние“ (solid-state) на батерията, което потенциално може да задържи до три пъти повече енергия и се зарежда по-бързо от сегашните варианти.

Проектът все още е в ранен стадий на развитие, но ще избегне една от най-важните части на днешните литиево-йонни батерии – течния електролит, който ще бъде заменен от стъклен компонент. Така батерията ще може да съхранява повече енергия и същевременно да бъде много по-стабилна, като това ще предотврати образуването на метални дендрити, които проникват през течния електролит и предизвикват късо съединение и експлозии.

Изследователите казват, че стъкления електролит ще им позволи и да заменят лития с натрий, който може да бъде извлечен от морската вода и е значително по-евтин вариант, а новите батерии ще са не само по-мощни, но и по-икономични. Те ще могат да работят в екстрмни условия до -20 градуса температура и това ще е голям пробив и за автомобилната индустрия, където се налага работа в подобни метеорологични условия.

Всичко това звучи вълнуващо, но ще отнеме много време, докато технологията се усъвършенства и намери своя път към любимите ни електронни джаджи, а екипът учени се надява да работи с производителите на батерии, за да го реализира и да намали риска от инциденти, увеличавайки същевременно производителността.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This