Социологическо проучване сред читателите на 9to5Mac разкрива, кое харесват те и кое не, в новите MacBook Pro. Интересното е че най-иновативният елемент в лаптопите – Touch Bar, не е сред трите най-популярни отговора, а се класира едва на пето място.

Кои са най-харесваните функционалности всъщност?

Отговорът е:

  • Touch ID
  • по-добрия дисплей
  • по-малкия форм-фактор

Сред останалите популярни функционалности се нареждат големия Force Touch тракпад, изборът между Silver и Space Gray, по-мощните високоговорители, второто поколение клавиатура и PCIe SSD дисковете с капацитет до 2 ТВ.

За сметка на това, потребителите мразят липсата на MagSafe и замяната на портовете с USB-C/Thunderbolt 3. Голяма част от анкетираните потребители смятат и, че компанията е трябвало да изчака Kaby Lake и да подсигури по-голям живот на батерията.

Въпросникът е ограничен до 16 опции, но ако се съди по коментарите, там трябва да присъстват още загубата на физическия бутон Escape и ограничението на оперативната памет до 16 GB, които също са сред най-мразените промени в емблематичните лаптопи на Apple.

За тези резултати, може би най-голяма роля изигра полемиката около смяната на портовете, която се развихри в интернет пространството, след премиерата на новите модели MacBook Pro. В този спор потребителите се разделиха на две групи, едната от които смята, че е смешно да се отпише с лека ръка USB 3.0, като остарял стандарт, а другата – че е глупаво да се вдига шум за няколко долара повече, похарчени за адаптери и преходници.

Въпреки тези резултати и множеството коментари, компанията най-вероятно е доволна от продажбите, като според собствените й думи те сочат, че машините са хит на пазара. Това може би поне до някъде се дължи на четирите години, през които моделите не са получавали пълно обновяване. Остава да видим, дали и резултатите в края на финансовата годината, ще подкрепят казаното от Apple.