Докато въпросът с отключването на iPhone за нуждите на правосъдието доведе до ожесточени спорове между Apple и специалните служби, британски полицаи са намерили прост и лесен начин да заобиколят защитата, без да се налага да водят дълги и изтощителни преговори с компанията.

За пръв път методът е приложен от Скотланд Ярд и всъщност се изразява в това, че оперативните работници, разследващи крупен обир на средства от банкови карти, проследили главните заподозрени от престъпната групировка, които използвали iPhone и ги издебнали в момент, в който говорят по телефона. Така при ареста, вече не било нужно да ги принуждават да отключат устройдствата с пръстов отпечатък, за което нямат законово основание, а просто иззели телефоните в момент, в който те били отключени и ги поддържали да не изгаснат, докато в лабораторията свалят необходимите доказателства. По този начин полицаите разкрили престъпна схема за източване на банкови карти и намерили нужните доказателства за повдигане на обвинение на още четирима потенциални заподозрени.

Този оригинален метод може да ви звучи до някъде смешен, но се оказва много по-ефективен за разкриване на престъплението, от продължителните дела и преговори с Apple, която както знаете категорично отказа да предостави ключ за разшифроването на телефона на атентатора от Сан Бернадино по-рано тази година.