Ранни анализи на прозрачността на Apple за проследяване на приложения предполагат, че по-голямата част от потребителите на iPhone оставят функцията деактивирана. Тя стартира на 26 април с пускането на iOS 14.5.

Според данни на аналитичната компания Flurry само 4% от потребителите на iPhone в САЩ са избрали да е активна, след като са актуализирали устройството си. Данните се базират на извадка от 2.5 милиона ежедневно активни мобилни потребители.

В световен мащаб тези, които позволяват на приложенията да ги следят са 12% при потребителска извадка от 5.3 милиона.

Както вече знаете, с дебюта на iOS 14.5 приложенията вече трябва да поискат и получат от потребителите разрешение, преди да имат достъп до произволен идентификатор за реклами на устройството, който се използва за проследяване на активността им в приложения и уеб сайтове. Потребителите могат да активират и деактивират възможността на приложенията да ги следят, като Apple деактивира настройката по подразбиране.

Данните на Flurry сочат стабилен процент на изключения за проследяването, като цифрата в САЩ се движи между 11 и 13%, а в целия свет – 2 – 5%. Това ще е сериозно предизвикателство на пазара за реклами, ако първите две седмици се отразят на дългосрочната тенденция. Facebook вече започна с опитите да убеждава потребителите, че трябва да разрешат проследяването, ако искат да помогнат на социалната мрежа да остане безплатна.

Flurry Analytics, собственост на Verizon Media, се използва в над 1 милион мобилни приложения, предоставяйки обобщена информация за 2 милиарда устройства на месец. Компанията възнамерява да актуализира данните си всеки делничен ден с процента и дела на потребителите, позволили на приложенията да ги следят както в САЩ, така и в световен мащаб.