Изберете страница

Тим Кук смята, че слуховете за iPhone 8 са довели до забавяне на продажбите на текущите модели

След като Apple обяви своите финансови резултати за последното тримесечие, стана ясно, че компанията не е успяла да задържи продажбите на iPhone на същото ниво. Продадени са 50.8 милиона смартфона, което е с 1% по-малко от 51.2 милиона за същия период на миналата година. Тук трябва да отбележим, че именно миналата година компанията отбеляза първото тримесечие, в което продажбите на iPhone не нарастнаха, така че този спад може би не трябва да ни изненадва, след като iPhone 7 за кратко успя да обърне нещата в своя полза. На въпроса за причината за за спадането на продажбите на iPhone, зададен по време на конферентния разговор, Тим Кук заяви, че разпространението на слуховете около бъдещия iPhone 8 е спомогнало за „пауза“ в продажбите на iPhone през последните три месеца.

Въпреки това, приходите на Apple се увеличават до 52.9 милиарда долара за тримесечието, което е с 5% повече от предходната година. Часто от тях се дължат на Mac, тъй като компанията продаде 4.2 милиона бройки през четвъртото тримесечие, което е с 4% повече от предходната година. Така Mac бележи второ поредно тримесечие на растеж, въпреки мърморенето на феновете и пресата за липса на иновации пре зпоследните години.

Третата основна продуктова категория на Apple, iPad отново не успя да обърнe продажбите, след като те се понижаваха три поредни години. Компанията е продала 8.9 милиона таблети, което е с 9% по-малко от 10.25 милиона, продадени през предходната година. За сметка на това бизнесът на гиганта с услуги, продължава да расте, приходите от тях са 7.04 милиарда долара, което е ръст от 18%, а главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че приходите от AppStore са се увеличили с 40%, достигайки тримесечен връх, докато при Apple Music ръстът също е двуцифрено число.

Бизнесът с други продукти, който включва Apple Watch и Apple TV е нарастнал с 31%, като Кук очаква продажбите на часовници да се удвоят през последната четвърт на годината.

Бихме казали, че слуховете за бъдещия iPhone 8 не могат да бъдат в основата на спада в продажбите на текущите модели, но интересът към него е наистина огромен и може да бъде сравнен само с този към първия модел iPhone преди десет години. Пълният редизайн, който феновете очакват, наред с хардуерните промени и новите функции, несъмнено карат голяма част от тях да отложат покупката на нов модел поне до есента. Тук основният въпрос е дали компанията ще успее да пусне своя iPhone 8 навреме и да преодолее техническите трудности, свързани с производството му. И все пак, ако той изглежда така, както предсказват концепциите, чакането и по-високата му цена със сигурност ще си заслужават, а компанията ще се върне отново към растеж в продажбите на своя емблематичен смартфон.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This