Изберете страница

Какво показа Apple на снощното си събитие?

Няма как да разкажем на кратко всичко важно, което се случи на снощното официално събитие на Apple, но ще се опитаме да обобщим най-интересното.

В общи линии можем да кажем, че почти всичко, което очаквахме благодарение на многобройните слухове се сбъдна, но то беше подкрепено с редица приятни изненади. За най-голямо разочарование на критиците на марката ще споменем само, че iPhone 7 съвсем не е скучен, дори напротив – това е най-добрият iPhone, който компанията е показвала до сега!

По отношение на дизайна – да, той е подобен на този на iPhone 6s, но въпреки това е завладяващ. Заедно с обичайния набор цветове – Gold, Rose Gold и Silver идват два нови черни нюанса – матово черен и лъскаво черен.

Именни вторият е този, който прикова погледите със своето уникално излъчване. Полиран и излъскан до последния детайл, той наистина може да бъде наречен съвършен. За съжаление обаче, лъскаво черният цветови вариант ще бъде наличен само за моделите със 128 и 256 GB вградена памет.

Да, като говорим за памет, вече няма да видите базовия 16 GB вариант, в замяна ще получите избор между 32, 128 и 256 GB, които ще са напълно достатъчни, за да покрият нарасналите нужди на камерата.

А камерата – тя е съвсем нова и различна! При по-малкия 4.7 инчов модел основната камера е 12 мегапикселова, но благодарение на факта, че е широкоъгълна, вие ще получите наистина перфектни снимки. Към това ще прибавим оптичното стабилизация и новия графичен процесор, който използва машинно обучение за обработката на снимките и полученият резултат наистина ще ви допадне. За по-високото качество на снимките при слаба осветеност ще се погрижи и новата светкавица, която вече е с 4 LED диода. Новата камера е 60% по-бърза и 30% по-ефективна от тази в iPhone 6s.

Що се отнася до по-големия 5.5 инчов модел – там промените наистина са драстични. Два 12 мегапикселови сензора с различно фокусно разстояние, позволяват широк спектър възможности, а софтуерните трикове наистина надминаха очакванията ни. Новата двойна камера позволява истинско 2х оптично увеличение, без загуба на качеството на изображението. Можете да увеличите допълнително до 10 пъти, чрез цифровото увеличение, а нова функция, разработена от Apple позволява използването на двете лещи, за да се имитира дълбочина на полето, каквато може да се постигне с DSLR апарат. Тази функция всъщност ще бъде достъпна чрез актуализация на софтуера по-късно тази година.

За Face Time и Selfie, компанията е предвидила 7 мегапикселова камера, която също ще ви изнанада с перфектно качество на изображението и редица нови функции.

Кое използваме най-често в нашия iPhone? Хоум бутона разбира се! Натискаме го стотици пъти всеки ден. Точно за него компанията е предвидила най-големите промени. Той е с нов дизайн и наподобява като чувствителност тракпада на последните модели MacBook. Технологията, която е използвана е Force Touch, а обратната връзка ще ви осигури усещането, че работите с механичен бутон, като реагира с различни вибрации в различните ситуации.

Това, което може би повечето от вас очакват е водоустойчивост и новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus ще ви я предоставят под формата на IP67 сертификат, който гарантира, че ще издържат дори на гмуркане до 50 метра дълбочина. Така във всекидневието си, вие вече няма да се притеснявате за любимия си телефон, когато завали или когато го вземете със себе си на басейн или на морето.

Тук е редно да споменем и така коментираният в последните месеци 3.5 мм жак за слушалки – да, него вече го няма, както се предполагаше от изтеклите снимки и слухове. В замяна на това в комплекта ще намерите EarPods, оборудвани с Lightning накрайник и преходник, който ще ви бъде полезен, ако искате да използвате любимите си стари модели слушалки.

Тук компанията е предвидила още една изненада за своите потребители. AirPods – новите безжични слушалки, които ще се продават отделно, но безспорно ще ви харесат. С 5 часа автономност и кутийка, която им осигурява още 24 часа живот, те ще се превърнат във верен спътник в ежедневието ви. А свързването им с всичките ви Apple устройства е така лесно, че дори детето ви ще се справи – просто отваряте капачето на кутийката и на екрана ви се появявя бутон за свързване, един клик и готово, вече няма търсене, свързване, избор и прочие подробности, всичко става за секунда.

Цената на това удоволствие ще е само 159 долара и AirPods ще се появят на пазара през октомври. За тях компанията е разработила свой собствен чип W1, който се грижи за стабилна и безпроблемна безжична връзка, а новите модели Beats също се възползват от технологията.

Няма как да не споменем и стерео говорителите, които се намират в горната и долната част на телефона и ще ви предоставят едно наистина уникално усещане по време на гледане на филм или слушане на музика.

Да не пропуснем да отбележим и дисплея на новите iPhone 7/Plus, който е 25 % по-ярък и по-контрастен от този на предшествениците им, а възпроизвеждането на цветовете е занчително подобрено. Разбира се тук присъства и въведената миналата година с iPhone 6s технология 3D Touch, която ви помага да отворите допълнителни бързи менюта, чрез различната сила и продължителност на натиск върху дисплея.

За финал ще споменем и новият процесор A10 Fusion, който е с 40% побърз от предшественика си и новият графичен чип, който се грижи за обработката на изображенията и е с 50% по-ефективен от миналогодишния. Ако се питате за живота на батерият с всички тези подобрения и нови функции – според компанията тя ще издържа с 2 часа по-дълго при iPhone 7 и 1 час при iPhone 7Plus.

Предварителните поръчки за новите модели започват още утре, 9 септември, а по магазините ще са налични на 16 септември. Конкретно нашата страна е във втората вълна за доставки и тук би трябвало iPhone7 да пристигне на 23 септември. Цените започват от 649 долара за 32 GB iPhone 7 и достигат до 849 долара за 256 GB модел. По големият iPhone 7 Plus ще струва 769 долара за 32 GB версия и 969 долара за 256 GB.

След като ви разказахме на кратко за новите модели iPhone, няма как да не споменем, че компанията представи и Apple Watch series 2 наследникът на устройството, което се изкачи до второ място сред най-продаваните часовници в света.

Новият умен часовник на Apple ще ви предложи 50% по-ярък дисплей, нов двуядрен процесор, GPS модул, нов керамичен модел и различни стилни каишки.

Тук компанията е разработила още една изненада за своите фенове – в сътрудничество с Nike тя ще предложи Apple Watch Nike +, насочен към любителите на бягането. И докато първият й модел беше защитен само от намокряне, новите часовници вече предлагат защита при потапяне до 50 метра във вода, което ги прави отлични партньори при плуване и състезания.

Компанията не пропусна и новата хитова игра Pokemon GO на Nintendo, която пожъна небивал успех броени дни след дебюта си и съвсем скоро ще бъде достъпна и за часовника на Apple. Може би пропуснахме да споменем, че за традиционалистите Apple ще предложи една легендарна игра, която помним от своето детство – Super Mario идва за iOS.

Заедно с новите си устройства Apple анонсира и датите, на които те ще получат обновените версии на операционните й системи. iOS 10 и watchOS 3 идват на 13 септември, а macOS Sierra – на 20 септември. С всички свои нови и интересни функции, те ще направят ежедневието ви по-лесно, а работата ви с устройствата на Apple – много по-ефективна.

Разбира се няма как да обхванем цялото двучасово събитие в няколко реда, а още по-малко можем да предадем уникалната атмосфера, която Apple създаде снощи, но се опитахме да ви разкажем за най-важното, което всички очаквахме. Сега остава iPhone 7 да излезе на пазара, за да можем да му се порадваме!

За да усетите поне малко атмосферата, разгледайте богатия снимков материал, за който трябва да благодарим на колегите от The Verge.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This