Изберете страница

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност.

Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда видео функции в операционната система. Това означава, че ефекти като портретно замъгляване, студийно осветление и реакции могат да работят в повече видео приложения, а не само във FaceTime. Просто се нуждаете от Apple silicon Mac или iPhone като уеб камера чрез Continuity Camera за достъп до реакциите.

Нов елемент от лентата с менюта ще се появи в горния десен ъгъл на екрана ви, когато приложение за видео използва вашата уеб камера. Щракването върху този зелен бутон с бяла икона на камера ще разкрие контролите за ефектите. Всяко приложение, което използва вашата уеб камера, ще има свой собствен набор от контроли. Това означава, че можете да оставите реакциите включени за FaceTime, но да ги деактивирате за Zoom, ако желаете.

Този панел ви позволява да активирате или деактивирате портретно замъгляване на фона, студийно осветление или реакции, задействани от жестове с ръце. Както портретното замъгляване на фона, така и студийното осветление имат плъзгачи за регулиране на количеството на всеки ефект. Ако вашата уеб камера поддържа Center Stage, тук ще намерите и настройката за всяко приложение за нея.

macOS Sonoma добавя новата секция за реакции с осем ефекта. Всеки ефект има своя собствена икона, върху която можете да щракнете, за да извикате 3D анимацията с добавена реалност. Това е вид ръчен начин за използване на реакции. По-професионалният ход е да научите всеки жест с ръка.

Когато реакциите са активирани за приложението, тези осем ефекта могат да бъдат извикани със собствен жест с ръка:

Сърца: Използвайте две ръце, за да оформите формата на сърце
Палец нагоре: Дайте палец нагоре
Палец надолу: Дайте палец надолу
Балони: Направете знак за мир с една ръка
Дъжд: Дайте два палеца надолу
Конфети: Направете знак за мир с всяка ръка
Лазер: Направете рога на бик с всяка ръка
Фойерверки: Вдигнете два палеца

Apple препоръчва да „държите ръцете си далеч от лицето си и да спрете за момент“, ако имате проблеми с използването на жестове за извикване на ефекти.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This