Изберете Страница

iPhone 8 може би ще събира повече данни от всеки друг телефон до сега

Слуховете за бъдещия iPhone 8 не спират от месеци, но все още не дават представа за това какви ще са характеристиките на iOS 11. Вече чухме за поддръжката на добавена реалност, 3D фотография, разпознаване на лица и това, че популярното приложение Workflow, което Apple закупи наскоро, ще бъде използвано за следващата версия на операционната система. Единственият въпрос може би е да ли именно iPhone 8 ще е устройството, което ще предложи тези невиждани до сега функции на потребителите?

Един патент, открит наскоро сочи, че Apple се занимава с изучаване на автоматизираните процеси още от 2014 година и описва методите и системите за управлението им от потребителите, възоснова на тяхното поведение.

По същество компанията иска да използва iPhone като инструмент, който ще е в състояние да открие всичко, което собственикът му прави, с помощта на различни сензори, а след това да предложи автоматизирани действия, възоснова на повтарящите се задачи и събития за деня.

Тези задачи ще помогнат на потребителите, а и ще допринесат за това телефонът да работи по-ефективно, предлагайки решения за това, което се прави сравнително често.

Компанията твърди, че хората са свикнали с някои редовни задачи, поради което могат да използват автоматизацията. Те се събуждат и заспиват по едно и също време, отиват на работа в даден район и остават там определен период от деня, вършат различни рутинни и предвидими дейности, като гледане на телевизия в даден час и ден от седмицата например.

iPhone може да наблюдава и да се учи от поведението им, като анализира данните, събрани през дадения период и да предлага активирането на някои процеси за автоматизация, а потребителят да избере дали да го приеме, или да го персонализира допълнително.

Данните, които телефонът ще събира, могат да варират, в зависимост от конкретните действия и фактори като часа, местоположението, историята на обажданията и да се използват за анализ и създаване на предложенията за автоматизация. iPhone ще следи едновременно няколко аспекта и ще ги използва, за да открие какво прави собственикът му в момента, за да реагира адекватно на ситуацията.

Тези процеси могат да бъдат прехвърлени и на останалите устройства, чрез синхронизация с iCloud, а софтуерът ще бъде в състояние да разпознае потребителите и да зареди необходимата информация. В момента компанията има подобни функции в лицето на Do Not Disturbe и Shift Mode, но те са част от приложението Settings и в тях няма нищо интелигентно и дори леко подобно на предложеното в цитирания патент. Apple вече притежава базата данни на Worklow, която позволява различни приложения автоматично да си взаимодействат и интегрирането й в следващите версии на iOS ще предложи на феновете много полезни инструменти за управление на ежедневнине навици. Патентът предполага, че компанията е поела ангажимент за подобряване на изкуствения интелект и машинното обучение, а за предоставянето на подобни функции, ще трябва да проучи поведението на потребителите, като естествено се погрижи за неприкосновеността на личния им живот. Дали всички тези функционалности ще станат част от iOS11 няма как да знаем, но явно Apple усилено работи в тази посока, а iPhone 8 ще трябва да събира много повече данни за потребителите от всички свои предшественици.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16, която беше пусната през септември миналата година, сочи сайтът за разработчици на Apple, броени дни преди премиерата на iOS 17. 13% са устройствата с iOS 15, която все още получава корекции за сигурност и само 6% работят с...

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. В пост в Twitter Гърман сподели, че тазгодишната основна бележка ще се фокусира върху обявяването на “няколко”...

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone, сочи доклад на Cnalys. Най-търсен е iPhone 14 Pro Max, следван от iPhone 14 Pro, iPhone 14 и iPhone 13. 31% от всички доставени от януари до март смартфони са били премиум устройства с...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This