Изберете страница

iPhone 8 може би най-сетне ще поддържа безжично зареждане, но какво?

Едно ново изтичане от вчера, подклажда слуховете около бъдещия iPhone 8. Вече станахме свидетели на многобройни снимки и схеми на външния му дизайн, дисплея от край до край и двойната, вертикално разположена камера, но като че ли много по-малко внимание се обръща на това, което се крие отвътре.

Разбира се лесно можем да предположим, че iPhone 8 ще има най-бързия и енергийно ефективен процесор на Apple, защото това се случва всяка година, но има възможност компанията да добави една функция, която присъства в устройствата с Android от дълги години и това е безжичното зареждане.

Новата информация идва от дизайнера Бенджамин Гескин, който има солиден опит в тази сфера с публикуването в Twitter на разнообразна информация, свързана с Apple. Изображението, което той пусна вчера има претенциите да показва схема на задния панел на iPhone 8 и на него виждаме овална платка, която би могла да е намотка за безжично зареждане.

Всъщност това е и добра и лоша новина. Добрата е, че най-сетне тази опция ще се появи в iPhone, а лошата е свързана с това какъв вид ще е самото зареждане. Тънката, плоска бобина предполага индуктивно зареждане, точно като това в повечето съвременни смартфони с Android, което изисква такава намотка вътре, а външна подложка използва електромагнитна индукция, за да зареди самата батерия. Това разбира се работи, но изисква телефона да е поставен на определено място върху подложката и самото зареждане спира, ако дори за миг го вдигнете, за да изпратите съобщение, или да проверите известията си.

Технологията не се е подобрила, от както беше въведена преди няколко години, а спекулациите сочеха, че Apple има нещо ново предвид, под формата на възможност за отдалечено зареждане, което не изисква непременно устройството да бъде поставено върху подложката. Според тази схема, ако приемем, че е реална, компанията може да е добавила някои иновации, които правят самото зареждане по-бързо и ефективно, но е твърде малко вероятно радиусът на действие да е разширен, без промяна в платката.

Разбира се винаги съществува вероятността изображението да е фалшиво и въобще да не видим така чаканата функция в iPhone 8, или пък Apple наистина да ни изненада с възможността за отдалечено зареждане, но това ще стане ясно едва през септември, когато ще дебютира десетия юбилеен модел iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This