Изберете Страница

iPhone преди и сега

Вчера iPhone навърши десет години, да си припомним как се променяше той през това време.

В началото Apple създаде просто iPhone, който нямаше номер или наименование и дебютира на 9 януари 2007 година, като промени за винаги начина, по който си взаимодействаме със своя телефон.

Второто поколение iPhone 3G добави нови функции, сред които поддръжка на високоскоростните 3G мрежи, приложения от трети страни и подобрена електронна поща.

Третото поколение iPhone 3GS вече притежаваше възможност за изпращане на мултимедийни съобщения, видеозапис и гласово набиране, опаковани в един по-бърз телефон, с подобрен живот на батерията.

През 2010 година дойде iPhone 4, който стана най-горещото устройство на мобилната сцена. Със своя супер контрастен ретина дисплей и процесор 1GHz и със стъкления си корпус, той се превърна в най-желания телефон за мнозина по света.

С идентичен хардуер и нове екстри, iPhone 4s дойде с нов софтуер, брилянтна камера и бърз процесор.

iPhone 5 добави 4G LTE съвместимост, по-голям екран, безплатна навигация и бърз А6 процесор, заедно с пълния редизайн на корпуса.

iPhone 5c беше планиран като бюджетен вариант със симпатично, цветно, поликарбонатно тяло, по-ниска цена, по-голяма съвместимост с LTE мрежите и обновена предна камера.

В сравнение със своите предшественици, iPhone 5s не беше огромна крачка напред, но той предложи по-мощен 64 битов А7 процесор, подобрена камера и сензор за пръстови отпечатъци, вграден в хоум бутона.

iPhone 6 вече беше нещо различно. С големия си 4.7 инчов дисплей, по-добрата си камера, изцяло нов дизайн и капацитет до 128 GB, той отговори на предизвикателството на нарастващите дисплеи на конкуренцията.

iPhone 6 Plus, който дойде заедно с по-малкия си събрат iPhone 6, предложи още по-голям, 5.5 инчов екран, камера с оптична стабилизация и възможност за заснемане на кадри при ниска осветеност.

iPhone 6s донесе подобрения почти във всички параметри – от процесора и по-бързия безжичен достъп, през по-бързия и подобрен Touch ID сензор, до камерите.

iPhone 6s Plus, който отново придружаваше своя по-малък събрат, отново акцентира върху камерата, запазвайки 5.5 инчовия размер на дисплея си и прицелвайки се в любителите на този вид устройства, като примами и много привърженици на конкурентната операционна система Android.

iPhone SE пък беше жест към тези, които така и не можаха да свикнат с увеличените размери на смартфоните на Apple и тайничко си мечтаеха за нов телефон с добре познатият им от iPhone 5/ 5s формфактор. Той обедини носталгията по миналото, с хардуера на актуалните модели на компанията и се оказа изключително успешен.

iPhone 7 донесе по-добри възможности за любителите на мобилната фотография, наред с водоустойчив корпус и по-бърз процесор.

Заедно с него дойде iPhone 7 Plus, чиято двойна задна камера и реално 2х оптично приближение, както и софтуер, позволяващ Bokeh стана реален конкурент на професионалните фотоапарати.

Това съвсем на кратко е историята на любимия на милиони фенове iPhone, а тази година всички ние очакваме още много изненади от страна на Apple, която ще отпразнува подобаващо десетия юбилей на своя емблематичен смартфон. Слуховете вещаят един съвсем нов, изцяло стъклен дизайн, OLED дисплей от край до край, с вграден под него хоум бутон и сензор за пръстови отпечатъци и възможност за безжично зареждане.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This