Изберете страница

iPhone – минало настояще и бъдеще десет години по-късно

Днес се навършват точно десет години, от както първият iPhone излезе на пазара поставяйки началото на множество промени. Независимо от недостатъците си, устройството несъмнено беше революционно и помогна на Apple да се изкачи на върха като стане най-скъпата технологична компания в света, променяйки изцяло начина, по който си взаимодействаме с телефоните си. Да си припомним накратко пътя, който извървя емблематичния смартфон от 29 юни 2007 до днес.

Първият iPhone не беше перфектен.

Стив Джобс представи първия iPhone на 9 януари 2007, а устройството беше пуснато на пазара на 29 юни същата година, и презентирано като „широкоекранен iPod с тъч, революционен мобилен телефон и иновативно устройство за интернет комуникация“. Разбира се като всяко първо нещо и iPhone не беше перфектен с многото си ограничения. Нямаше поддръжка на 3G, не можеше да изпраща прикачени файлове към електронна поща или MMS, функциите за копиране и поставяне също не бяха налични, а може би най-важното нещо беше, че не можеше да инсталира или пуска никакви приложения от трети страни, тъй като App Store все още не съществуваше.

От друга страна iPhone имаше някои революционни характеристики, които в крайна сметка промениха света. Неговият голям, капацитивен, мултитъч екран постави началото на ново поколение смартфони. Включването на приложението iPod донесе музиката в джоба ни, той беше и първия телефон с акселерометър, а браузърът му осигуряваше най-доброто потребителско изживяване по това време. И това не е всичко – iPhone беше и първият телефон, който направи гледането на видео практично, а iOS, известна тогава като iPhone OS, беше много проста и интуитивна.

В крайна сметка с течение на времето, Apple промени ограниченията на своя първи смартфон с по-късните версии както на хардуера, така и на софтуера, което в крайна сметка го превърна във водещото устройство на пазара, което познаваме днес.

Еволюцията на iPhone

Технологиите определено са много по-напреднали от онзи съдбовен ден през 2007 година и е достатъчн просто да погледнете iPhone 7 и ще се убедите в това. Той е много по-мощен, може да плейва видео с висока разделителна способност на качествения си дисплей, снабден е с почти професионална камера и дори може да контролира уредите в дома ви, а личният асистент, който се крие в него става все по-умен и полезен. Всичко, което днес приемаме за даденост, тогава беше само мечта, или далечна възможност, но отвъд мощните си характеристики и сурова сила, съвременните смартфони, които произхождат от първия iPhone оформиха начина ни на живот и това се случи през последното десетилетие. Те насърчиха социално-медийните платформи като Instagram и Snapchat и промениха начина, по който комуникираме толкова много, че гласовото обажадне вече изглежда като архаичен начин за връзка с нашите близки. Помислете си за всички устройства, които iPhone пенсионира – MP3 плейъри, GPS навигация, цифрови фотоапарати, часовници, диктофони и още много други. Няма как да не споменем и американската икономика, процъфтяващият пазар, който се превърна в индустрия за 6.3 трилиона долара само за четири години. И докато първия iPhone нямаше магазин за приложения, то когато Apple стартира App Store, даде началото на бума на приложенията, като създаде стотици хиляди работни места.

Бъдещето на iPhone

Докато критиците обвиняват Apple в застой, то самата компания със сигурност няма да ходи никъде и само по себе си това е постижение. Трудно е да си представим как биха изглеждали смартфоните след още десет години, ако те изобщо имат нещо общо с познатите ни устройства, но можем да погледнем следващия iPhone. В някои отношения компанията леко се връща назад, ако визираме това, че дисплея от край до край не е изобретение на Apple, но тя ще вземе тази тенденция и ще я направи още по-съвършена, вграждайки сензора за пръстови отпечатъци под него. Десетият юбилеен модел iPhone ще направи и една голяма крачка към OLED панелите, добавяйки и собствената за гиганта True Tone технология, ще бъде в челните редици и с използването на разширена реалност, придавайки й мобилен контекст, а ARKit ще помогне на разработчиците да създадат своите още по-въздействащи и оптимизирани приложения. Слуховете твърдят, че iPhone 8 ще разполага и с възможности за 3D наблюдение и картографиране в дълбочина, а всичко това може да промени цялостното AR изживяване. Той ще бъде и единственият телефон, който ще разполага с подобни функции тази година, за да даде нова насока на индустрията. С две думи iPhone 8 определено няма да изглежда като своя далечен предшественик, но дори и да не навява носталгия, ще запази ангажимента на Apple към чист, интуитивен и безпроблемен дизайн десет години по-късно. Трудно е да се сравнява първия iPhone само със слуховете за бъдещия, но няма съмнение, че той ще дебютира през септември и като всяко ново поколение, ще зададе тенденциите в мобилната индустроя за поне още една година напред.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This