Изберете страница

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов дизайн, вдъхновен от потребителския интерфейс на visionOS.

Израелският сайт The Verifier твърди, че следващата голяма актуализация на операционната система за iPhone и iPad, ще донесе визуални елементи от visionOS. Въпреки че visionOS очевидно е вдъхновена от iOS, елементите, показани във Vision Pro, имат по-заоблени ъгли, сенки и дълбочина, тъй като прозорците винаги са плаващи и припокриват сложен фон.

Уебсайтът използва tvOS 17.2 като пример за този преход, тъй като актуализацията пристигна с обновено приложение Apple TV с нова плаваща странична лента – подобно на това, което потребителите могат да намерят в приложенията на visionOS. Приложението за iPhone обаче все още има свой собствен дизайнерски език.

От своя страна журналистът от Bloomberg Марк Гурман наскоро съобщи, че iOS 18 ще има „амбициозни промени навсякъде“, но не е ясно дали тези промени се отнасят до нов интерфейс или само до новите функции, базирани на AI, които се очакват тази година.

Въпреки че всички операционни системи на Apple споделят много неща, компанията е много последователна в това да поддържа своите дизайнерски езици различни. Например, iOS никога не е получавал кръгли икони като watchOS или икони със сенки и дълбочина като macOS Big Sur.

Може би има известна истина в това, което казва The Verifier, но не става въпрос за iOS, за tvOS. Новото приложение Apple TV в tvOS 17.2 е чудесен пример за нещо, вдъхновено от интерфейса на visionOS. И като се има предвид, че tvOS работи на много по-големи екрани, би имало смисъл да наподобява visionOS по някакъв начин.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This