Изберете страница

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов дизайн, вдъхновен от потребителския интерфейс на visionOS.

Израелският сайт The Verifier твърди, че следващата голяма актуализация на операционната система за iPhone и iPad, ще донесе визуални елементи от visionOS. Въпреки че visionOS очевидно е вдъхновена от iOS, елементите, показани във Vision Pro, имат по-заоблени ъгли, сенки и дълбочина, тъй като прозорците винаги са плаващи и припокриват сложен фон.

Уебсайтът използва tvOS 17.2 като пример за този преход, тъй като актуализацията пристигна с обновено приложение Apple TV с нова плаваща странична лента – подобно на това, което потребителите могат да намерят в приложенията на visionOS. Приложението за iPhone обаче все още има свой собствен дизайнерски език.

От своя страна журналистът от Bloomberg Марк Гурман наскоро съобщи, че iOS 18 ще има „амбициозни промени навсякъде“, но не е ясно дали тези промени се отнасят до нов интерфейс или само до новите функции, базирани на AI, които се очакват тази година.

Въпреки че всички операционни системи на Apple споделят много неща, компанията е много последователна в това да поддържа своите дизайнерски езици различни. Например, iOS никога не е получавал кръгли икони като watchOS или икони със сенки и дълбочина като macOS Big Sur.

Може би има известна истина в това, което казва The Verifier, но не става въпрос за iOS, за tvOS. Новото приложение Apple TV в tvOS 17.2 е чудесен пример за нещо, вдъхновено от интерфейса на visionOS. И като се има предвид, че tvOS работи на много по-големи екрани, би имало смисъл да наподобява visionOS по някакъв начин.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

Какво очакваме от Apple през 2024 година

Какво очакваме от Apple през 2024 година

2024 г. се очертава като историческа за Apple. Като се започнем от дългоочакваното пускане на Vision Pro до цялостното обновяване на гамата iPad, има много поводи за вълнение. Ето всичко, което очакваме от Apple тази година, разбито по продуктови категории. Vision Pro...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This