Изберете Страница

iOS 16 идва с нов дизайн на заключения екран, но все още има доста неща, които не можете да промените

iOS 16 най-сетне пристигна, а една от най-интересните й функции е възможността да персонализирате заключения екран с уиджети, тапети и др. За съжаление обаче, типично в стила на Apple, все още има доста неща, които не можете да промените.

За пръв път потребителите на iPhone могат не само да създават множество заключени екрани с различни тапети, но и да променят аспекти на интерфейса като шрифт, цветове и добавяне на уиджети. Тапетите вече взаимодействат с времето, благодарение на функциите за изкуствен интелект, които идентифицират и разделят обектите в изображенията. Има различни опции за филтриране, за да приложите специфичен цвят към снимките или дори да ги направите черно-бели.

Вече има осем различни стила на часовника, които можете да изберете и персонализирате с всеки цвят, койо желаете. Добавянето на уиджети беше една от най-очакваните опции и вече има известен брой приложения, които ги поддържат, като Facebook например. Новият заключен екрано обаче, все още има някои ограничения.

Например не можете да местите часовника и уиджетите по екрана. Всички елементи са фиксирани, а при добавяне уиджетите автоматично се подравняват в дясно или в центъра на екрана, в зависимост от размера си. Няма начин да оставите празно място между тях и те не са интерактивни – единственото, което могат да правят при докосване е да ви пренасочат към съответното приложение.

С Live Activities разработчиците ще могат да създават карти на заключения екран, които се актуализират в реално време с богата информация, но този API все още не е достъпен за приложения от трети страни. Трябва да отбележим още и, че новият заключен екран е ексклузивен за iPhone и няма да е наличен в iPadOS 16, когато тя стане достъпна официално.

Разбира се новата версия на операционната система идва с много повече промени – подобрен режим Focus с нови филтри, опции за редактиране и отмяна на изпратени съобщения, пароли, Live Text за клипове, по-интелигентна диктовка, преработено приложение Home и много други, сред които и българско меню, което се активира автоматично, ако езикът е на първо място в настройките ви.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This