Изберете Страница

iOS 16 идва с нов дизайн на заключения екран, но все още има доста неща, които не можете да промените

iOS 16 най-сетне пристигна, а една от най-интересните й функции е възможността да персонализирате заключения екран с уиджети, тапети и др. За съжаление обаче, типично в стила на Apple, все още има доста неща, които не можете да промените.

За пръв път потребителите на iPhone могат не само да създават множество заключени екрани с различни тапети, но и да променят аспекти на интерфейса като шрифт, цветове и добавяне на уиджети. Тапетите вече взаимодействат с времето, благодарение на функциите за изкуствен интелект, които идентифицират и разделят обектите в изображенията. Има различни опции за филтриране, за да приложите специфичен цвят към снимките или дори да ги направите черно-бели.

Вече има осем различни стила на часовника, които можете да изберете и персонализирате с всеки цвят, койо желаете. Добавянето на уиджети беше една от най-очакваните опции и вече има известен брой приложения, които ги поддържат, като Facebook например. Новият заключен екрано обаче, все още има някои ограничения.

Например не можете да местите часовника и уиджетите по екрана. Всички елементи са фиксирани, а при добавяне уиджетите автоматично се подравняват в дясно или в центъра на екрана, в зависимост от размера си. Няма начин да оставите празно място между тях и те не са интерактивни – единственото, което могат да правят при докосване е да ви пренасочат към съответното приложение.

С Live Activities разработчиците ще могат да създават карти на заключения екран, които се актуализират в реално време с богата информация, но този API все още не е достъпен за приложения от трети страни. Трябва да отбележим още и, че новият заключен екран е ексклузивен за iPhone и няма да е наличен в iPadOS 16, когато тя стане достъпна официално.

Разбира се новата версия на операционната система идва с много повече промени – подобрен режим Focus с нови филтри, опции за редактиране и отмяна на изпратени съобщения, пароли, Live Text за клипове, по-интелигентна диктовка, преработено приложение Home и много други, сред които и българско меню, което се активира автоматично, ако езикът е на първо място в настройките ви.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This