Новата iOS 13 включва функция, която ще удължи живота на батерията на вашия iPhone. Тя се нарича “optimized battery charging” е ще попречи на телефона да се зарежда над 80%, докато не се наложи. Функцията се обучава от ежедневните ви навици, за да разбере кога трябва да зарежда над 80%, което пък ще попречи на износването на самата батерия.

Според новите проучвания, потребителите все по-рядко сменят смартфоните си преди да са изминали три, или четири години, вместо да го правят на всеки две, както до сега, или с всеки нов излязъл модел на любимата марка. Така обаче батериите започат да губят способността си да задържат заряд така ефективно, както в началото, което означава, че животът им започва да се влошава. През миналата година Apple стартира програма за по-евтина замяна на батерията на iPhone и добави опция, позволяваща на потребителите да проверят дали батерията им работи с максимален капацитет. Сега в iOS 13 компанията надгражда всичко това, добавяйки автоматична функция, подпомагаща по-бавното износване на батерията. Както вече знаете, iOS 13 ще излезе официалон за всички потребители през септември, но вече е достъпна в бета версия за разработчици, които откриха новата опция. Тя е включена по подразбиране и използва машинно обучение, за да се усъвършенства с времето.

Сайтът на Apple обяснява, че литиево-йонните батерии могат бързо да се заредят до 80%, а останалите 20% използват т.нар. “trickle charge”, което облекчава напрежението, за да удължи живота на батерията, но когато телефонът ви е включен, зареждането продължава, за да запази батерията напълно заредена и така тя се износва по-бързо. Новата функция ще попречи на това дозареждане и ще активира заряда само когато е нужно – примерно, ако обикновено изключвате устройството от зарядно в 6 сутринта, то ще завъши последните 20% точно преди това, вместо през нощта.