След като през май тази година Google актуализира своето приложение Gmail за Android, с полезната опция то да предупреждава потребителите при опити за фишинг измами, с известно закъснение, сега тя идва и за тези от тях, които използват iOS.

Защитата се задейства когато кликнете върху линк в имейла и има две различни нива на прадупреждение. Ако Google знае, че сайтът е опасен, той ще ви уведоми, че той е фалшифициран с цел да ви подведе, за да разкриете финансова или друга лична информация. Ако само се предполага, че това е така, ще видите друго предупреждение, което гласи, че връзката води към недоверен сайт и въпросът искате ли да продължите. За идентифициране на фишинг сайтове има отделна връзка за подаване на сигнали.

Ако все още не знаете значинието на думата „фишинг“ – това е техника, при която имейлът твърди, че е от известна компания, като Apple, PayPal или някоя банка например. Връзката, приложена в него ще ви отведе до фалшив уеб сайт, който много наподобява истинския, има дори такива, които показват правилния URL адрес. Най-важното при посещение на подобни чувствителни сайтове е да използвате предварително запаметената в отметките си връзка, или да въведете адреса ръчно, вместо да се доверявате на изпратените ви линкове. Фишингът беше и един от двата използвани метода за получаване на входящи данни за iCloud при нашумялата атака срещу известни личности, чиито голи снимки бяха публикувани през 2014 година. Ако използвате приложението Gmail, побързайте да го актуализирате, за да получите по-добра защита.