Изберете страница

Galaxy S8 на Samsung се опита да копира знакова функция на iPhone 7, но не успя

Най-горещите смартфони на пазара в момента са новите Galaxy S8 и S8+, представени от Samsung в сряда и те несъменно са красиви и добре проектирани. Компанията се постара да опакова в тях редица иновации, събрани в компактен нов дизайн, но всъщност не всичко, което виждаме е ново. Има една знакова функция на iPhone 7/7 Plus, която Samsung се опита да „вземе на заем“, но не успя и това не е само допълнението „Plus” след името на по-големия модел.

iPhone 7/7 Plus не разполагат с физически хоум бутон, или поне не в традиционния симсъл на думата. Apple използва хитра комбинация от чувствителност на натиск и повишена сензорна обратна връзка, за да симулира звука и усещането за действително натискане на бутон, докато той е заместен от парче стъкло. Това елегантно решение работи безпроблемно и е развивано от компанията в продължение на вече пет години, за да бъде усъвършенствана технологията така, че да позволява продължителна работа.

Разбира се Samsung е известна с това, че често заема идеи от своя основен конкурент на пазара и сега не пропусна да го направи, избирайки именно тази функция за своя Galaxy S8. Двата нови модела на корейците също не разполагат с физически хоум бутон, за да може рамката около дисплея им да бъде сведена до минимум в полза на новия дизайн. Виртуален бутон близо до долната част на екрана замества липсващия физически, като също предлага сензорна обратна връзка, подобно на този на iPhone 7.

Именно тук обаче има разлика – чувствителността на този бутон е много далеч от сложността и точността на 3D Touch на iPhone, а чувството при натискането му не е така реалистично, както при оригинала. Вместо това той се усеща като всяка друга сензорна обратна връзка. Това може и да не изглежда голям пропуск от страна на Samsung, но има драматични последици при работа с телефона, и ако компанията наистина има намерение да „заема“ идеи от конкуренцията ще трябва да се постарае по-добре следващия път.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This