Най-горещите смартфони на пазара в момента са новите Galaxy S8 и S8+, представени от Samsung в сряда и те несъменно са красиви и добре проектирани. Компанията се постара да опакова в тях редица иновации, събрани в компактен нов дизайн, но всъщност не всичко, което виждаме е ново. Има една знакова функция на iPhone 7/7 Plus, която Samsung се опита да „вземе на заем“, но не успя и това не е само допълнението „Plus” след името на по-големия модел.

iPhone 7/7 Plus не разполагат с физически хоум бутон, или поне не в традиционния симсъл на думата. Apple използва хитра комбинация от чувствителност на натиск и повишена сензорна обратна връзка, за да симулира звука и усещането за действително натискане на бутон, докато той е заместен от парче стъкло. Това елегантно решение работи безпроблемно и е развивано от компанията в продължение на вече пет години, за да бъде усъвършенствана технологията така, че да позволява продължителна работа.

Разбира се Samsung е известна с това, че често заема идеи от своя основен конкурент на пазара и сега не пропусна да го направи, избирайки именно тази функция за своя Galaxy S8. Двата нови модела на корейците също не разполагат с физически хоум бутон, за да може рамката около дисплея им да бъде сведена до минимум в полза на новия дизайн. Виртуален бутон близо до долната част на екрана замества липсващия физически, като също предлага сензорна обратна връзка, подобно на този на iPhone 7.

Именно тук обаче има разлика – чувствителността на този бутон е много далеч от сложността и точността на 3D Touch на iPhone, а чувството при натискането му не е така реалистично, както при оригинала. Вместо това той се усеща като всяка друга сензорна обратна връзка. Това може и да не изглежда голям пропуск от страна на Samsung, но има драматични последици при работа с телефона, и ако компанията наистина има намерение да „заема“ идеи от конкуренцията ще трябва да се постарае по-добре следващия път.