Изберете Страница

Galaxy S8 на Samsung се опита да копира знакова функция на iPhone 7, но не успя

Най-горещите смартфони на пазара в момента са новите Galaxy S8 и S8+, представени от Samsung в сряда и те несъменно са красиви и добре проектирани. Компанията се постара да опакова в тях редица иновации, събрани в компактен нов дизайн, но всъщност не всичко, което виждаме е ново. Има една знакова функция на iPhone 7/7 Plus, която Samsung се опита да „вземе на заем“, но не успя и това не е само допълнението „Plus” след името на по-големия модел.

iPhone 7/7 Plus не разполагат с физически хоум бутон, или поне не в традиционния симсъл на думата. Apple използва хитра комбинация от чувствителност на натиск и повишена сензорна обратна връзка, за да симулира звука и усещането за действително натискане на бутон, докато той е заместен от парче стъкло. Това елегантно решение работи безпроблемно и е развивано от компанията в продължение на вече пет години, за да бъде усъвършенствана технологията така, че да позволява продължителна работа.

Разбира се Samsung е известна с това, че често заема идеи от своя основен конкурент на пазара и сега не пропусна да го направи, избирайки именно тази функция за своя Galaxy S8. Двата нови модела на корейците също не разполагат с физически хоум бутон, за да може рамката около дисплея им да бъде сведена до минимум в полза на новия дизайн. Виртуален бутон близо до долната част на екрана замества липсващия физически, като също предлага сензорна обратна връзка, подобно на този на iPhone 7.

Именно тук обаче има разлика – чувствителността на този бутон е много далеч от сложността и точността на 3D Touch на iPhone, а чувството при натискането му не е така реалистично, както при оригинала. Вместо това той се усеща като всяка друга сензорна обратна връзка. Това може и да не изглежда голям пропуск от страна на Samsung, но има драматични последици при работа с телефона, и ако компанията наистина има намерение да „заема“ идеи от конкуренцията ще трябва да се постарае по-добре следващия път.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Всички знаят колко трудно, да не кажем невъзможно е използването на телефона с мокри ръце. Това обаче би могло да се промени, тъй като Apple получи нов патент от службата за патенти и търговски марки на САЩ, описващ промени на функциите на електронно устройство във...

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Очаква се предстоящият Apple Watch Series 8 да може да отчита телесната температура под някаква форма. Сега журналистът Марк Гърман твърди, че сензорът на часовника ще е достатъчно точен, за да определи дали потребителят има треска. В своя бюлетин Power On Гърман...

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This